Ovisnost i navezanost za odnose i osobe

IMG-e867303306b9755af495add408231ff9-VOdnosi su, uz fizičku opstojnost i  zdravlje, uglavnom najznačajniji  dio naših života.
Kada je nešto toliko značajno, obično oko toga ima i mnogo problematike i izazova.
Kvaliteta naših života zato je usko povezana sa kvalitetom odnosa koje imamo.
Kvaliteta odnosa koje imamo s drugim ljudima, usko je i neraskidivo povezana sa kvalitetom odnosa nas prema sebi samima.
Što smo bolji prema sebi samima imamo i kvalitetnije odnose sa drugima.
Što smo lošiji prema sebi samima imamo i lošije odnose sa drugima.


Naša ovisnost i navezanost za neki odnos i osobu pokazuje nam koliko jesmo ili nismo u skladu sa svojim vrijednostima, samopouzdanjem, svojom vjerom u sebe da zaslužujemo ljubav i poštovanje.
Naše nezadovoljstvo odnosom i osobom  pokazuje nam nesklad naše osobnosti i duše u vezi tog odnosa i osobe.

Sadržaji odnosa često znaju biti potpuno ekstremni pa je ponekad prisutno i nasilje, zlostavljanje, manipulacija i drugi oblici neprihvatljivog ponašanja i ovdje najmanje govorim o takvim vrstama odnosa jer su oni u većini slučajeva tema za policiju, sudstvo, psihologe, psihijatre i ostale stručne osobe koje se bave tom problematikom, premda je i temelj takvih odnosa negdje u nepoštovanju samog sebe jer osoba često nije svjesna svoje vrijednosti i ne reagira na prvi takav događaj zlostavljanja, već se nada da će se nešto samo po sebi promijeniti. Često osoba ostaje u takvom odnosu jer postoji materijalna ovisnost, a često ostaju u odnosu jer unatoč neprihvatljivom ponašanju partnera postoji i emocionalna ovisnost o odnosu i/ili osobi.

U mnogim odnosima možda i ne postoje takva ekstremna ponašanja, ali je i u njima prisutna velika količina patnje kada zbog nezadovoljstva sa ponašanjem partnera i sadržajem odnosa ne napuštamo odnos koji je za nas traumatičan već ostajemo u njemu nastojeći promijeniti osobu ili sadržaj odnosa, kako bi nam bio više odgovarajući.
Osobe često i po nekoliko desetaka godina pokušavaju nešto promijeniti u drugoj osobi  i odnosu, ne sagledavajući realno situaciju jer ne gledaju u pravom pravcu gdje se rješenje nalazi.
Nepoštovanje, nevoljenje, netolerancija, neprihvaćanje i sl. su najčešći sadržaji takvog odnosa i doista je ponekad teško razlučiti što bi to mi u sebi trebali promijeniti kada se druga osoba ponaša na tako neadekvatan način.
Takvih odnosa je najviše i predstavljaju gotovo obrazac ponašanja većine ljudi.

No, postoje i slučajevi kada smo u odnosu i imamo pažnju, podršku i ljubav druge osobe, ali iz nekog razloga nismo zadovoljni tim odnosom. Iako naizgled nema razloga da takve odnose završimo i napustimo pa ostajemo u njima, naše nezadovoljstvo se često sve više pojačava. Takvih odnosa je relativno malo, ali ih ima i u svojoj praksi rada s ljudima ih susrećem. Takve odnose je gotovo i najteže prekinuti jer postoji relativno zadovoljavajući sadržaj odnosa pa osobe i najduže ostaju u njima, premda su u biti nezadovoljne.

Iako svaki odnos ima svoju priču i poantu, ova tri primjera daju generalnu notu problematici i izazovima u našim odnosima.

Značajka ovih triju opisanih  vrsta odnosa su nezadovoljstvo. I to dugotrajno.
Značajka ovih triju opisanih vrsta odnosa su ovisnost i navezanost na odnos i/ili osobu i nekvalitetan život koji iz toga proizlazi.

Značajka takvih odnosa je i u neprihvaćanju i nevoljenju sebe, neskladu osobnosti i duše, nesvjesnosti puta kojim nas Božanski dio nas gurka kroz patnju i osjećaj nezadovoljstva prema samoispunjenju, rješavanju od ovisnosti  odnosima i/ili osobama.

Osvještavanjem svojih vrijednosti i potencijala, osvještavanjem najdublje biti života koja je radosna i ljubavna, napuštamo ovisničke odnose i ostvarujemo odnose u kojima postoji samo cijenjenje i poštovanje.

Ukoliko vam je potrebna podrška i pomoć na tom ili nekom drugom životnom putu, možete mi se javiti. Više o osvještavanju kroz konzultacije i načinu prijave na  www.dodir-svjesnosti.com

Damir Barušić

 

.

Vaš komentar

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s