Meditacija

piše Damir Barušić

Meditacija nam služi da se spojimo sa vlastitim bićem i svojim istinskim težnjama duše i duha.

Ljudi su oduvijek meditirali, čak i u vremenima kada nije vladala tolika užurbanost, komunikacijska i umna aktivnost. U današnje vrijeme užurbanosti i stresa i društveno nametnutnih normi življenja nije potrebno naglašavati značaj koji ima naš odmak od toga i primirivanje i vraćanje svojim istinskim potrebama.

Koristi meditacije su višestruke. Kroz meditaciju uravnotežujemo sebe na razini osnovnih aspekata od kojih se sastojimo: materijalnog, emocionalnog, intelektualnog i duhovnog čime stvaramo uvjete za iscjeljenje sebe od fizičkih bolesti i emocionalnih trauma, stvaramo bolje odnose, stvaramo preduvjete za izražavanje svojih vrijednosti, vrlina i talenata. Općenito poboljšavamo kvalitetu svog života, a time i kvalitetu okruženja u kojem živimo , posljedično i cijelog svijeta.

Meditirati možemo na način da se jednostavno primirimo i utonemo u beskraj svjesnosti ili da kroz meditaciju budemo u energiji određene teme koja nam je bitna trenutno u životu i koju kroz meditaciju želimo što više ”unijeti” u naše živote.

Krajnji cilj ovih meditacija je da nam čitav život postane meditacija i da u svakom trenutku svog života živimo u svjesnosti i energiji koji imamo kroz meditaciju.

Meditirati možemo samostalno ili u grupi, na nekom mirnom mjestu ili u potpunoj gužvi, na nekom našem ‘svetom’ mjestu ili tamo gdje se zateknemo, pod vodstvom neke osobe ili u vlastitoj izvedbi.

Meditaciji se može pridružiti svaka osoba koja na taj način želi stvoriti novu pozitivnu energiju za sebe, svoje najbliže, zajednicu i svijet.

Tijek meditacije:
-prvih 7-8 minuta : primirivanje, opuštanje tijela, svjesno i opušteno disanje, primirivanje misli
– slijedećih 7-8 minuta : ”uvodimo” temu kroz vizualizaciju u meditaciju na način da lagano, nježno i bez napora preispitujemo značaj te teme za naš život i koliko je prisutna u dosadašnjem životu
-slijedećih 7-8 minuta : ”uvodimo” temu u naše bliske odnose i trenutne situacije koje su nam prioritetne, a zatim proširujemo tu temu kroz vizualizaciju i implementiranje te teme u zajednicu u kojoj živimo, cijelu državu i na kraju na cijeli svijet
-slijedećih 7-8 minuta: ”pripremamo” sebe da temu meditacije živimo kroz sve odnose i situacije u svakodnevnom životu, što je i glavni cilj meditacije

Ove napomene su okvirne i nemojte se previše baviti izvedbom meditacije i vremenima i da li ste nešto napravili po određenom obrascu, tehnici ili nečemu drugome.

Najbitnija je vaša namjera i želja da sebe, svoju okolinu i svijet učinite radosnijim. Sve ostalo će sjesti na svoje mjesto ako će vam prioritet biti radost učestvovanja, druženja, mijenjanja sebe u sretnije biće koje će biti izvor radosti i koje će kroz tu svoju unutarnju radost doticati druge osobe koje vas okružuju te biti njihov maleni ali snažan motiv da i oni krenu ka radosnijim izborima u svojim životima.

 

Dobrodošli na meditaciju i zahvaljujem vam se na učestvovanju  u stvaranju boljeg i radosnijeg svijeta u kojem živimo.

Meditaciji ili drugim aktivnostima koje provodim možete se pridružiti i u realnom okruženju mirne i prekrasne prirode u blizini Plitvičkih jezera gdje živim i stvaram.

Grupne meditacije na daljinu održavam povremeno, a informacije o vremenu i temi meditacije možete dobiti na mojem FB profilu 

 

.
Damir Barušić, voditelj meditacije

.

 

Vaš komentar

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s