Donošenje odluka

 

piše Damir Barušić

piše Damir Barušić

Tijekom života donosimo mnogo odluka. Time činimo izbor između određenih opcija.
Obično smo ih razvrstali na male i velike.
Male odluke su: što ćemo skuhati za ručak, hoću li  nazvati prijateljicu, hoću li danas vježbati, da li ću zastati i pomirisati cvijet, da li ću pozdraviti susjedu ili ću okrenuti glavu na drugu stranu itd, itd.
Malih odluka je mnogo, ne samo tijekom života nego i kroz svakodnevno življenje. Često nismo niti svjesni da kroz dan donosimo na stotine i tisuće odluka.
Velike odluke su: koju školu izabrati, gdje živjeti, koji posao raditi, izabrati životnog partnera, imati djecu ili ne i slično.
Velikih odluka je kroz život znatno manje nego malih. Njih smo itekako svjesni jer na njih obraćamo daleku veću pažnju nego na male odluke.

Male su manje važne, a velike su puno više važne. Tako smo zaključili jer su nas tako i naučili.

Važnije nam je koju školu izaberemo nego li da li uživamo svaki dan u toj školi otkrivajući spoznaje koje nas interesiraju. Važnije nam gdje ćemo živjeti nego kako ćemo živjeti. Važnije nam je imati djecu nego kakvi ćemo biti svaki dan prema  djeci. Važnija nam je dnevnica nego miris cvijeta, pozdrav susjedi, osmjeh blagajnici.

Osim ove neprirodne podjele na male i velike odluke, naučeni smo odlukama pristupati iz  percepcije koja ne podržava našu radost, mir i ispunjenje.
Kada donosimo odluke, naučeni smo da  kroz donošenje odluke dajemo odgovor na pitanje:” Što, kako i gdje ćemo nešto činiti, te kakve će to sve promjene unijeti u naš život ?”
Što otvara milion kombinacija koje se trebaju dogoditi u budućnosti, a opcije odgovora  se baziraju na našim nekim iskustvima iz prošlosti.
Zato smo pri donošenju odluka puni grča i neizvjesnosti. Stoga smo i zaključili da je donositi odluke težak posao… koji je bolje i izbjeći ako je moguće i kad god je moguće.

Da bi naučili lako i odgovorno donositi odluke smatram da je puno bitnije da si postavimo pitanje kako se mi osjećamo u ovom trenutku sa odlukom koju donosimo? Da li ta odluka odražava naše vrijednosti? Da li se osjećamo ugodno, lepršavo, bezbrižno pri donošenju odluke?

Odluka donešena na tom principu temelji se na intuitivnom osjećaju, kontaktu sa inteligentnijim i mudrijim dijelom sebe koji  odražava našu bit, a ne naučene norme ponašanja.

Zato promijenimo taj princip i  osvijestimo da svakom odlukom ne određujemo što ćemo činiti, već sa svakom odlukom prvenstveno određujemo Što Mi Jesmo.

Ako se podsjetimo da sa svakom odlukom izražavamo Što Mi Jesmo ( Ljubav/Bog/Život) i da ćemo kroz donošenje odluke izražavati Sebe (Ljubav) prema drugim dijelovima Života, koji je također Ljubav, mogu li odluke biti teške ili neizvjesne?!

Puno osviještenih trenutaka  Ljubavi /Sebe i laganih, ljubavnih odluka vam želim.

 

Ukoliko ipak zapnete u donošenju odluka, možete mi se javiti, Damir Barušić 🙂

 

Vaš komentar

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s