Razvijate li se ili nesvjesno ostajete unutar poznatog?

Piše: Iva Solarević Jeličić

Piše: Iva Solarević Jeličić

Vjerojatno smo svi tijekom svojeg života čuli ono: “Budi realan!”. Što to zapravo znači? To ne znači baš ništa. Ne postoji jedna fiksirana realnost prema kojoj bi se mi mogli orjentirati. Ono što u našoj svakodnevici najčešće znači “Budi realan” jest to da ostaneš u granicama poznate stvarnosti. Znači; inteligentno zaključiti na temelju dosadašnjih iskustava.

Međutim da smo uvijek “realni” mi se ne bi razvijali, jer bismo uvijek ostajali unutar poznatog.

Pomicanje granica – širenje perspektive

Većina ljudi koji su pomicali granice su izašli iz “realnog” i vidjeli neku drugu, širu perspektivu, potencijal. Vidjeli su drugačiju realnost koja je u tom trenutku bila samo unutarnji impuls, slika u umu, ideja…No otvorenost prema toj “ludosti” i vjera da je tako nešto moguće dovela je do velikih otkrića.

Svatko doživljava svoju realnost obzirom na to kakav je njegov unutarnji svijet. Ono što je za nas stvarno je najčešće kombinacija naših doživljaja i zaključaka o nečemu.

Ako bolje razmislite, većinu stvari koju “znate” ste čuli kao informaciju i to u velikom broju slučajeva prihvatili kao istinu. Od toga da su Vam kao djeci govorili kakvi ste, do toga da su Vas u školi učili o sunčevom sustavu, biologiji, povijesti i objasnili kako sve te “stvari“ funkcioniraju. Međutim da li ste ikada postavili pitanje: “Što ako nešto od toga nije istina?”

Koliko ustvari znamo, a koliko smo naučili?

Poznato je da se teorije mijenjaju. Jednom davno Zemlja je bila ravna, a sada je okrugla. Što ako uskoro otkrijemo da Zemlja nije niti okrugla?

Zaustavite se i istinski preispitajte koliko znanja imate zbog spoznaja koje ste stekli kroz vlastito iskustvo, a koliko toga “znate” jer je to tako rečeno i tako ste naučili.

Istinsko znanje dolazi iznutra i to kroz iskustvo. To ne znači da informacije i tuđa iskustva ne mogu biti od pomoći, ali spoznaja se događa unutar nas.

Tako se i doživljaj realnosti događa kroz nas/od nas. A pošto smo svi mahom različiti, to znači da postoji toliko realnosti koliko postoji jedinki. Osim toga mi se kao jedinke konstantno mijenjamo i istu situaciju možemo doživjeti potpuno različito u različitim trenucima života.

Naša realnost ovisi o tome što mi vjerujemo da je realno.

Više o autorici i njezinom radu saznajte na stranici: www.solar-spirit.net

Autor: Iva Solarević Jeličić

Izvor: www.ordinacija.hr

Jedna misao o “Razvijate li se ili nesvjesno ostajete unutar poznatog?

  1. Posto postoje razne realnosti ja bih nesto rekla o ljubavjnoj realnosti koju smatram kao nerealnu realna ljubav netrazi drugu ljubav vet ljubi onog koga stvarno voli a covek voli cas jednu osobu i onda se zaljubi u drugu osobu sto ja licno smatram nenormalnim nek se svaki zamisli dali sam u pravu ili nisam i da odrede sta je LJUBAVNA REALNOST pozdravljam sve koji podrzavaju ljubavnu realnost

Vaš komentar

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s