Svijest je potencijal sveg stvaranja

cvijece-5-005Sve daljnje duhovne tajne dakle, velika većina njih ovise o vašemu prihvaćanju postojanja jedne stvarnosti. Ako je i dalje smatrate nečijom zamišljenom teorijom, vaše se poimanje života neće promijeniti. Jedna stvarnost nije zamisao, već put u potpuno nov način življenja.

Zamislite putnika u zrakoplovu koji ne zna da let postoji. Pri uzlijetanju zrakoplova obuzme ga panika, a umom mu prođu misli poput “Što nas drži u zraku? Što ako je ovaj zrakoplov pretežak? Zrak nema težine, a ovaj je zrakoplov u cijelosti načinjen od čelika!” Sputan vlastitim poimanjem, izbezumljeni putnik u potpunosti gubi osjećaj nadzora; zarobljen je u doživljaju koji bi mogao završiti katastrofalno. Pilot u pilotskoj kabini ima jači osjećaj nadzora jer je prošao pilotsku obuku. On poznaje zrakoplov; razumije kontrolne uređaje kojima upravlja. Stoga nema razloga za paniku iako je opasnost od mehaničkog kvara uvijek prisutna u nekom zakutku njegova uma. Katastrofa bi se mogla dogoditi, no to je izvan njegova nadzora. Prijeđimo na konstruktora mlažnjaka koji, temeljem načela letenja, može načiniti kakav god zrakoplov želi. On posjeduje još veći nadzor od pilota jer ako nastavi iskušavati razne zamisli, mogao bi konstruirati zrakoplov koji se neće moći srušiti (možda svojevrsnu jedrilicu s dijelovima koji nikada neće zatajiti bez obzira na kut obrušavanja). Put od putnika do pilota i konstruktora simbolizira duhovno putovanje. Putnik je zarobljen u svijetu pet osjetila. Za njega je let nemoguć jer uspoređuje čelik sa zrakom te zaključuje da može samo pasti kroz njega. Pilot poznaje načelo letenja; ono izlazi iz svijeta pet osjetila jer zadire dublje u prirodni zakon (Bernoullijevo načelo) koji govori da kretanje struje zraka preko zakrivljene površine stvara uzgon. Konstruktor odlazi još dalje jer zakone prirode usmjerava prema željenom učinku. Drugim riječima, on je najbliži izvoru stvarnosti jer nije žrtva svojih pet osjetila ili pasivni sudionik u prirodnom zakonu, već stvara zajedno s prirodom.

I vi možete poći na to putovanje. Ono nije sasvim simboličko jer je mozak, koji već stvara svaki doživljeni prizor, zvuk, dodir, okus i miris, kvantni stroj. Njegovi su atomi u izravnom dodiru sa zakonima prirode, a kad vi, čarolijom svoje svijesti, osjetite određenu želju, vaš mozak šalje signal samom izvoru prirodnog zakona. Najjednostavnija definicija svijesti jest svjesnost; posrijedi su istoznačnice.

Jednom mi je u sklopu poslovnog sastanka prišao direktor koji je želio da mu pružim praktičnu i konkretnu definiciju svijesti. U prvom sam trenutku poželio odgovoriti da svijest nije moguće konkretno definirati, ali sam bubnuo: “Svijest je potencijal sveg stvaranja”. Odjednom je shvatio i lice mu se ozarilo. Što više svijesti posjedujete, to posjedujete više potencijala za stvaranje. Budući da je u pozadini svega, čista svijest je čisti potencijal. Trebali biste si postaviti sljedeće pitanje: želim li biti žrtva pet osjetila ili sustvaratelj? Na raspolaganju su vam sljedeće mogućnosti.

NA PUTU PREMA STVARANJU

* Ovisnost o pet osjetila: razdvojenost, dvojnost, ego-utemeljenost, podložnost strahu, odvojenost od izvora, ograničenost u vremenu i prostoru.

* Ovisnost o prirodnom zakonu: nadzor, manja podložnost strahu, posezanje u prirodne izvore, domišljatost, razumijevanje, istraživanje opsega vremena i prostora.

* Ovisnost o svijesti: kreativnost, bliskost s prirodnim zakonom, blizina izvora, granice nestaju, nakane se pretvaraju u rezultate, prekoračenje vremena i prostora.

Svijest je jedino što se mijenja na putu od razdvojenosti do jedne stvarnosti. Ako ovisite o osjetilima, svjesni ste fizičkog svijeta kao osnovne stvarnosti. U takvom svijetu morate biti na drugom mjestu jer se doživljavate kao čvrsto tijelo sastavljeno od atoma i molekula. Jedina zadaća vaše svijesti jest promatranje “vanjskoga” svijeta.

Autor: Deepak Chopra, iz knjige Knjiga tajni; 3. poglavlje: Četiri puta vode do jedinstva.

Izvor: Chopra, D. (2005.). Knjiga tajni. Izdavač: Dvostruka duga.

Foto: Damir Barušić

Vaš komentar

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s