Tajanstvena špilja školjaka

školjkeGodine 1835., u grofoviji Kent u jugoistočnoj Engleskoj, James Newlove je kopao ribnjak kad je otkrio prazan prostor ispod površine tla. Nakon daljnjeg istraživanja došao je do otkrića nevjerojatnog podzemnog prolaza ukrašenog s milijunima školjaka koji završava u prostoriji s oltarom.

Margate špilja školjaka, nazvana tako prema gradu ispod kojeg se nalazi, čini vijugavi prolaz visine 2,4 metara i 21 metar dužine, koji završava u prostoriji s oltarom. Većina zidova i lukova, kao i oltar, su ukrašeni školjkama koje tvore različite uzorke, a za ukrašavanje je utrošeno čak 4,6 milijuna školjaka. Školjke dolaze iz okolnih područja, a radi se o dagnjama, morskim puževima, priljepcima, Jakobovim kapicama, kamenicama i nekim drugim školjkama.

Margate

Špilja je za razgledavanje otvorena 1838., i predstavljala je pravo iznenađenje za stanovnike Margatea, budući da o ovome nisu postojale niti priče niti ikakvi zapisi. Tada je bila osvijetljena uz pomoć plinske rasvjete koja je kasnije zamijenjena električnom, no čad je zacrnila nekoć šarene školjke. Nakon čišćenja se pokazalo da je većina školjki izgubila svoju boju, te su sada bijele.

margate oltar

Kako do sada nisu obavljene znanstvene analize koje bi odredile točnu starost, ona još uvijek nije poznata. Također, nije poznato niti tko je izradio ovu strukturu niti zašto, stoga se uz špilju školjaka vežu razne hipoteze koje navode kako se radi o hiru nekih bogataša ili mjestu sastanaka neke tajne sekte. Razni uzorci također ne upućuju ni na što precizno, ima ih strogo geometrijskih, ali i apstraktnih, u kojima posjetioci vide ono što im mašta pruža. No, u moru nepoznanica postoji jedna činjenica koja je neupitna – radi se o jedinstvenom umjetničkom djelu koje treba cijeniti i očuvati.

 

 

Autor: Irena Dujmušić

Izvor: https://portalosuma.com

Vaš komentar

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s