Vrkuta – prijateljica žena

vrkutaJoš od antičkih vremena vrkuta je poznata kao univerzalni lijek za sve ženke bolesti. Kapi s njezinih listova bile su sastavni dio mnogih ‘čarobnih’napitaka. Rosa sa njezinih listova nazivala se nebeskom rosom i pripisivana su joj nadnaravna svojstva.

Vrkuta (Alchemilla vulgaris) poznata je još i kao virak, božja plahtica ili gospin plašt. To je otporrna, zeljasta trajnica iz porodice ruža. Priprada rodu Alchemilla koji broji oko 250 vrsta koje rastu gotovo po cijelom svijetu. Alchemilla vulgaris zajedničko je ime za 21 podvrstu (ponekad ih je teško razlikovati) podjednakih ljekovitih svojstava. Svim vrkutama zajednički je oblik lista – podsjeća na plašt. Boja lista je plavozelena, listovi su mekani i dlakavi, sitno nazubljeni, sastoje se od 7-11 režnjeva.

Vrkuta raste po svježim i vlažnim livadama i pašnjacima, po šumskim proplancima, rubovima šuma i svjetlim šumama, uz puteve. Cvjeta od kraja svibnja do početka jeseni, sitnim zelenkasto-žutim svjetovima sakupljnim u rahle metličaste cvatove. Nakon cvatnje razvijaju se žuti, okrugli plodovi u kojima se nalazi po jedna sjemenka.

U ljekovite svrhe skupljaju se listovi i cvjetovi ili čitava cvatuća biljka. Listovi se mogu brati već u proljeće, ali najbolje je sakupljati ih u vrijeme cvatnje. Ne preporuča se branje tijekom vlažnog i kišovitog vremena jer tada biljka sadrži mnogo vode. Listovi se suše na prozračnom i sjenovitom mjestu ili u pećnici (pri temp. od najviše 45°C). Od 5 kg svježe biljke dobije se oko 1 kg suhe.

Vrkuta sadrži tanine, flavonoide, gorke tvari, organske kiseline, fitosterine, salicilnu kiselinu, eterično ulje i pravo obilje vitamina C.

Zahvaljujući taninima vrkuta ima antibakterijsko i protupalno djelovanje. Tanini koje sadrži vrkuta nisu opterećujući za želudac (kao u drugih biljnih vrsta), već imaju i jako ljekovito djelovanje.

Danas je vrkuta priznata kao jedna od najdjelotvornijih biljaka protiv tzv.ženskih tegoba. U narodnoj medicini odavno se koristi protiv genitalnih infekcija. Najnovija istraživanja pokazala su njenu učinkovitost u sprječavanju rasta stafilokoka, bakterije koja je postala otporna na mnoge antibiotike. Japanski znanstvenici došli su do saznanja da agrimonin, tvar koju sadrži vrkuta, zaustavlja rast raka dojke.
Mogu je koristiti žene svih dobnih skupina. Ne preporučuje se trudnicama, dojiljama i osobama sa oboljenjem jetre. Osobe koje uzimaju acetilsalicilnu kiselinu (aspirin, andol) ili neko drugo sredstvo protiv zgrušavanja krvi, prije uziamnja vrkute trebale bi, prije uzimanja, za savjet upitati liječnika.

Čaj od vrkute i drugi pripravci od vrkute ublažavaju menstrualne bolove i grčeve, te PMS, pomažu kod neredovite menstruacije, kao i kod prejake menstruacije, pomažu kod upala i bolesti maternice, kod oslabljenih mišića i vezivnog tkiva maternice poslije poroda, umanjuju sklonost pobačaju, pomažu kod upale jajnika, kod bijelog pranja, gljivičnih infekcija, hormonalnih poremećaja, neplodnosti, tegoba menopauze i klimakterijskih tegoba.

Izvor: www.prakticanzivot.com

Vaš komentar

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s