Vještine komunikacije 29. dio: Kako voditi zanimljivu konverzaciju?

IMG_1291Za umijeće vođenja kvalitetne konverzacije treba prakse. Iako se mnogima od nas čini da je to iznimno teško, u realnosti ipak nije tako. Sve što se treba naučiti je opustiti se i uživati u razgovoru sa sugovornikom. Preduvjet za kvalitetnu konverzaciju je zainteresiranost za drugu osobu. Pritom se nameće pitanje: „Na što ste vi fokusirani tijekom razgovora – na sebe ili na drugu osobu?“. Mnogi se trude zainteresirati druge za sebe, umjesto da budu zainteresirani za druge. Takav stav već u samom startu dovodi do propuštanja biti koja se želi postići kroz komunikaciju, a to je – učiniti ju zanimljivim i ugodnim mjestom.

Pričanje o sebi može biti zanimljivo nama, ali drugoj strani može biti vrlo dosadno, pogotovo ako se radi o iznošenju životne priče ( druga stvar je ako je sugovornik zainteresiran za našu životnu priču! ). Previše naglašavanja sebe i vlastitog života, drugima ostavlja dojam da smo egocentrični. Isto tako, previše razmišljanja o sebi onemogućuje sposobnost opuštanja tijekom konverzacije. Činjenica koja je dobro imati na umu prilikom stupanja u konverzaciju je koliko dobro poznajemo osobu s kojom stupamo u konverzaciju, tj. kakvu vrstu odnosa imamo s njom. Generalno gledano, konverzacije s drugim ljudima trebaju biti više generalne, od onih s ljudima koje duže znamo.

Najčešće situacije koje stvaraju nelagodu u konverzaciji su neugodne šutnje ili pričanje oko nepoželjnih tema. Što mislite što prouzrokuje te nelagodne teme? Odgovor je vrlo jednostavan – neprikladno odabrana pitanja i teme koje previše zadiru u privatnost druge osobe. Naravno, to isto ovisi o tome koliko dugo nekoga poznajemo, jer ponekad su pitanja vezana uz privatnu sferu poželjna.

Sigurno vam se dogodilo da ste se našli u nelagodnoj situaciji koju je proizvela neugodna tema ili vaše neprilično pitanje, zar ne? Takve situacije je najbolje izbjeći tako da se svjesno promijeni tema, ako smo sami pogriješili u pristupu i/ili da odstupimo od situacije u kojoj se nalazimo, ako je uzrok nelagode netko drugi ili tema koju nismo sami pokrenuli. No, idemo vidjeti koji su to konkretniji koraci koji čine konverzaciju zanimljivijim mjestom.

Ovaj tjedan probajte u vlastitu konverzacijsku praksu uvesti slijedeće stvari. Kad se nađete s nekim u konverzaciji, najprije pozdravite, te nakon toga zaboravite na sebe i fokusirajte se na drugu osobu. Za dobar početak konverzacije možete koristiti pružanje iskrenog komplimenta koje može biti dobar način za „probijanje leda“.

Naučite se postavljati pitanja vezana uz drugu osobu primjerice: što im se dogada momentalno u životu, što su radili danas ili proteklih tjedana (ovisi o tome kad ste zadnji put stupili s njima u kontakt), što vole raditi, čime se trenutno bave u životu, kako im je bilo na xy putovanju/mjestu/događaju/koncertu, kakvi su im planovi u svezi posla/odnosa/ljetovanja itd. Sve što ima veze s osobom s kojom ste u kontaktu, a znate da ju zanima, dobro je oblikovati u pitanje.

No imajte jednu stvar na umu – uvijek pitajte pitanja vezana uz drugu osobu koja vas iskreno zanimaju te promatrajte kako sugovornik reagira na odredenu temu ili pitanje. Ako osjetite bilo kakvu vrstu nelagode s njegove strane, promijenite temu bez zabrinjavanja i misli da ste jako pogriješili. Naucite slušati sugovornika. Pomno odabrana pitanja, tj. ona koja vas zanimaju, ujedno ce vam pomoci i da pozorno slušate ono što vam sugovornik govori. Sposobnost slušanja dovodi do kvalitetne konverzacije. Pokažite drugoj strani da ju slušate. Kako? Uspostavite kontakt ocima, klimajte glavom, povremeno recite „da“, „razumijem“ ili „to je zanimljivo“, „slažem se“. No, pripazite na jednu stvar – ne klimajte previše glavom i ne izgovarajte precesto rijeci tipa „da“, jer ce sugovornik dobiti dojam da vam je ili dosadan ili da ga požurujete.

Ako pogodite temu koja sugovornika posebno zanima, ustrajte na postavljanju pitanja na tom području – osim što će sugovornik biti oduševljen izborom tematike, uz to ćete možda naučiti nešto novo, što će sugovorniku pružiti dodatnu ugodu jer vas može nečemu podučiti.

Da biste izbjegli razmirice i rasprave tijekom konverzacije, razmislite o onome što želite reći prije nego što to kažete. Na taj način ćete izbjeći posljedice onoga što možda niste trebali reći. Isto tako, ako želite izraziti svoje mišljenje koje se razlikuje od sugovornikovog, učinite to na što jednostavniji način bez da se sugovornik mora braniti. No, puno jednostavnije rješenje u svakodnevnim konverzacijama je promijeniti temu nego upustiti se u raspravu.

Svoj vokabular uvijek prilagodite dobi sugovornika i situaciji u kojoj se konverzacija odvija. Primjerice, ako razgovarate s tinejdžerom upotrebljavajte više žargona i puno opuštenije komunikacije, dok kad razgovarate s nekom poslovnom osobom koristite više profesionalniji rječnik i pomno birajte riječi. Kad osjetite da je komunikacija došla kraju, pozdravite se s drugom osobom, nasmiješite i zahvalite joj na ugodnom razgovoru.

Uistinu nije teško. Malo prakse učiniti će čuda.

 

Izvor: inoptimum.com

Foto: Marina Horvat

Vaš komentar

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s