Tijelo kao čarolija

Piše: Iva Solarević Jeličić

Piše: Iva Solarević Jeličić

Razmišljaš li ikada o svojoj ruci, svom koraku, svom dahu, svom obrazu ili bilo kojoj funkciji ili dijelu tijela, ali ne kada se pojavi neka neobična ili bolna senzacija? Ono što je fascinantno je da živimo u nekoj iluziji kako poznajemo sami sebe.

Koliko istinski poznaješ svoje tijelo? Znaš li barem približno od koliko se kostiju sastoji; 3, 20, 573 2000? Znaš li koji se hormoni luče iz koje žlijezde, kada i zašto se uopće luče? Znaš li kako se misao pretvara u pokret? Želiš hodati unazad i tijelo se pokrene unazad! Želiš napraviti salto na gredi, a tijelo ne sluša! Zašto jednom sluša, a drugi put ne? Pa tko je tu vlasnik? Tko vlada tijelom?

Što je potrebno kako bi tijelo “slušalo”. Potrebno je osvijestiti tijelo, vježbati i uspostavljati nove veze između živčanog i mišićnog sustava.

Zamisli ovu čaroliju; razvoj fetusa u majčinoj utrobi. Imaš li ikakvog pojma koliko kalcija, kalija, vitamina ili nekih drugih supstanci treba kako bi se fetus razvijao? I koliko inteligentno tvoje tijelo treba reagirati u pojedinom trenutku kako bi podržalo život i razvoj fetusa?

Shvaćaš li koliko je tijelo inteligentno i nevjerojatno?  To je fenomenalna baza podataka koja stalno reagira na novonastale uvjete i prilagođava se. Ne radimo to mi. Tijelo to radi samo. To radi inteligencija prirode. Zamisli koliko često razmišljaš o disanju? Prolaziš kroz dan radeći “sto stvari”, a tijelo diše samo. Tijelo se regulira samo.

Kada se porežemo, rana zacjeljuje sama. Mi možemo samo pomoći da se oporavak dogodi brže ili sporije.

Pa tko smo onda mi, ako mi ne reguliramo vlastito tijelo? Gdje smo mi dok se to događa? Priroda regulira tijelo dok mi obavljamo svoje zadatke. Zanimljivo! Što mi tu onda radimo, ako netko drugi regulira naše funkcije?

I sada razmisliš dalje. Ako ne reguliramo rad vlastitog tijela (ili ga reguliramo samo djelomično), koliko uistinu reguliramo i razumijemo svoje osjećaje, svoje misli, svoja stanja?

Što je potrebno kako bismo preuzmeli kontrolu nad sobom i vlastitim životom? Svjesnost…. vježbanje svjesnosti… želja za upoznavanjem prirodnih zakona… učenje…

Potrebno je osvještavati dio po dio sebe kako bi postepeno transformirali pojedine dijelove. I tek tada možemo zaista voditi svoj život. Da svjesno izabiremo, odlučujemo, djelujemo.

Tijelo ima nevjerojatnu mogućnost obnavljanja, ali kako bi to efikasno radilo mora imati određene uvjete. Na nama je da upoznamo prirodne zakone i zakone funkcioniranja tijela kako bismo mogli omogućiti idealne uvijete.

Imamo nevjerojatne mogućnosti ovladavati mnogim tjelesnim funkcijama, emocijama i mislima i tek kada odlučimo osvijestiti sebe preuzimamo život u svoje ruke.

Kada osvijestimo svoje navike, automatska ponašanja i reakcije koje smo naučili “po putu” i transformiramo ih u svjesno mišljenje i djelovanje tada polako postajemo kreatori vlastitog života!

Budi hrabar, budi radoznao, istražuj i nauči svjesno kreirati!

Više o autorici i njezinom radu saznajte na stranici: www.solar-spirit.net

Autor: Iva Solarević Jeličić

Izvor: www.ordinacija.hr

Vaš komentar

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s