Smisao darivanja

Piše: Natalie Luks

Piše: Natalie Luks

Darivanje je najljepši čin ljubavi, protkan najfinijim osjećajima. Dar ima veliku moć, pa je dobro shvatiti njegov pravi smisao. Prvo da vidimo što darivanje nije.

Dar nije pomoć. Ljudima pomažemo kada se nađu u nekoj težoj životnoj situaciji, kako bi je brže i lakše prebrodili i osposobili se za normalan život. Dobro je raspitati se koja je vrsta pomoći potrebna i možete li je vi pružiti. Nemojte žednome davati hranu. Ako je nekome potrebna financijska pomoć tada mu dajte novac, ako mu je potrebna duhovna pomoć, tada mu pružite takvu pomoć. Izdvojite onoliko vremena, novaca, koliko osjećate da možete dati i da će vas ispuniti zadovoljstvom.

Nadalje, dar nije sredstvo suptilne ucjene. Nemojte darivati vrijedne predmete i usluge s namjerom da time potaknete nečiju ljubav, prijateljstvo, naklonost. To uvijek završava razočaranjem i osjećajem da ste iskorišteni. Isto tako, prilikom primanja skupocjenih predmeta i usluga, iskreno se zapitajte zašto ste to primili i čime ćete uzvratiti primljenu vrijednost. Ako nešto trebate platiti, to i platite. Besplatno ispadne jako skupo.

Nevidljive niti darivanja

Darivanje isto tako nije iskupljivanje „grijeha“. Tu igru često igraju bračni partneri kada sa skupim poklonima kompenziraju osjećaj krivnje za neki svoj propust. To među njima stvara samo još veću neiskrenost, a ne doprinosi zbližavanju, što je inače cilj dara. I „prezaposleni“ roditelji nerijetko na taj način kompenziraju svoju neprisutnost. Nažalost, takva darivanja sve više postaju zamjena za direktan, prisan i iskren odnos.

Što je onda pravi dar?

Dar je vrijednost koju drugoj osobi bezuvjetno dajemo, bez očekivanja zahvalnosti. Dar izražava našu unutarnju potrebu da nešto svoje predamo dragoj osobi i na taj način uvećamo bliskost i uzajamno zadovoljstvo. Najbolje je darivati svoj kreativni izražaj ili ono što znamo da će dragu osobu razveseliti. Tada će taj predmet, usluga, slika, pjesma, razgovor, vrijeme, novac ili pažnja zračiti upravo onom vibracijom koju smo u dar uložili i spajat će nas s darovanom osobom nitima prijateljstva i ljubavi.

To je moć dara. Ako u njemu nema tih nevidljivih niti, tada to nije darivanje.

Primjerice, moja mama je istinski sretna kada nekoga nahrani, uvijek, bez iznimke. To je njezin jezik ljubavi. Pokušavala sam i ja biti takva, ali sam shvatila da u mojim objedima nema glavnog začina koji ona stavlja – nesebične ljubavi. Godinama sam je imitirala, jer sam smatrala da je normalno da i ja, barem s vremena na vrijeme, pozovem obitelj na ručak. Napokon sam sama sebi priznala da mi to predstavlja napor i da to radim iz krivnje, a ne zato što istinski želim. Odahnula sam od kad sam odustala biti dobra kao drugi, i od kad sam sebi priznala svoj jezik ljubavi. Sada smo svi zadovoljni.

Treba naglasiti što darujete, a što naplaćujete

Drugi primjer se odnosi upravo na moje istinsko darivanje. Još dok sam radila u Ministarstvu financija, uvijek i bez iznimke, veselilo me kada sam mogla kolegama i strankama darivati svoje vrijeme i pažnju. Postala mi je praksa da „pravi posao“ nosim doma i radim ga po cijelu noć, jer sam za vrijeme radnog vremena „darivala“ nešto drugo, čemu nisam mogla odoljeti. U jednom trenutku je to poprimilo takve razmjere da sam odlučila svoje zadovoljstvo darivanja pretočiti u novi posao, koji radim još uvijek.

Tada je prestalo isključivo darivanje, jer sam svoje zadovoljstvo počela i naplaćivati, ali zadovoljstvo nikad nije prestalo, i uvijek je jednako bez obzira je li ga naplaćujem ili ne naplaćujem.

Iz vlastitog iskustva vam savjetujem da u sličnim situacijama uvijek naglasite da li nešto darujete ili naplaćujete. Mnogima tu nastane velika zbrka u komunikaciji, dok ne nauče jasno reći: „Ovo ti darujem“, a „Ovo ti naplaćujem“. Nemojte se dovoditi u neugodnu situaciju da ljudima nije jasno jesu li primili dar ili trebaju platiti, samo zato što je to vama unaprijed neugodno reći, pa vrući kesten prebacujete na primatelja. To je isključivo vaš zadatak.

Lažna skromnost i nezahvalnost

Zato, ako trgujete, tada trgujte svjesno i po načelima trgovine. Tada je trgovina ispravna i ugodna. Ukoliko se ne držite niti pravila trgovine, niti pravila darivanja, postat ćete žrtva vlastitog licemjerstva.

Isto tako vam savjetujem da kažete koliko vrijedi vaš dar, posebno ako je to vaš proizvod koji inače prodajete. Na taj način ćete primatelju dara pokazati koliko ga cijenite. Lažna skromnost zapravo znači da vi ne cijenite sebe, pa ni primatelj neće moći osjetiti vrijednost vašeg dara. To završava tako što mislite da su ljudi nezahvalni.

Znat ćete da ste iskreno darivali ako pri darivanju osjetite zahvalnost prema osobi koja je primila vaš dar.

Darujte samo ono čega je vaše srce puno. Zamislite muku da ste puni ljubavi, sreće, životnih spoznaja ili materijalnog bogatstva, a da to nemate s kim podijeliti. Zato njegujte pravi smisao darivanja, pa ćete vrlo brzo shvatiti da HVALA treba reći onaj koji je dao. Kada to doživite, tada ste spremni za sudjelovanje u istinskoj životnoj čaroliji – što više darujete, to vam više pritječe onoga što darujete.

I na kraju, odnosno na početku, naučite prvo darivati sebe. Najbrži način je izdvajati desetinu od svakog prihoda i stavljati je na račun financijske neovisnosti. Na taj način ćete vrlo brzo osvijestiti i konkretno osjetiti da su vaši prihodi Božji dar što nesebično služite i bezuvjetno dajete.

 

Autor: Natalie Luks

Izvor: www.monitor.hr

Foto: Karmen Auguštin

Vaš komentar

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s