Iluzija o nagradama

Anthony De Mello

Anthony De Mello

Veliki mistici i učitelji s istoka pitaju: “Tko si ti?” Mnogi misle da je najvažnije pitanje na svijetu: “Tko je Isus Krist?” Krivo! Mnogi misle da je: “Postoji li Bog?” Krivo! Drugi opet: “Postoji li život poslije smrti?” Krivo! Čini se da se nitko ne želi uhvatiti u koštac s ovom poteškoćom: postoji li život prije smrti?

Međutim, prema mojem iskustvu, upravo oni koji ne znaju što bi učinili s ovim životom, gorljivo i zabrinuto razmišljaju o drugom životu. Jedan od pokazatelja da je čovjek budan je taj da ga uopće nije briga što će se dogoditi u drugom životu. To vas ne zabrinjava; nije vas briga. Ne zanima vas i točka. Znate li što je to život vječni? Mislite da je to beskrajan život, ali teolozi će vam reći da je to glupost, jer bi to bilo unutar vremena. To je vrijeme koje traje bez prestanka.

Vječno znači bezvremensko – vrijeme ne postoji. Ljudski razum to ne može shvatiti. Ljudski razum može shvatiti što je vrijeme, i može nijekati postojanje vremena. Ono što je bezvremensko prelazi granice našeg shvaćanja. A ipak, mistici nam kažu da je vječnost tu, sada. Što mislite o toj radosnoj vijesti? Ljudi su tako uznemireni kad im kažem da zaborave svoju prošlost. Tako su ponosni na svoju prošlost. Ludi su! Jednostavno je odbacite! Kada čujete: “Pokaj se zbog svoje prošlosti”, shvatite da je to velika vjerska zapreka za buđenje. Probudite se! To je kajanje, a ne: “Plačite zbog svojih grijeha.” Probudite se! Shvatite, prestanite plakati. Shvatite! Probudite se!

Izvor: preuzeto sa interneta, neobjavljena knjiga Svjesnost

Vaš komentar

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s