Vještine komunikacije 25.dio: Kako ostvariti kvalitetan javni nastup

IMG_1143 - kopija (2)Poznato je da je strah od javnog nastupa je jedan od najjačih strahova prisutnih kod ljudi. Da bismo uvidjeli jačinu tog straha, dovoljno je reći da je strah od umiranju na sedmom mjestu. Činjenica je da strah u nama izaziva dvije reakcije, a to su: bori se ili bježi. Međutim adrenalin koji nas navodi na ovakvu reakciju prilikom javnog nastupa nam ne služi previše. Što izaziva toliki strah prilikom javnog nastupa? Strah izaziva činjenica da stojimo pred gomilom ljudi čije su oči uperene u nas te to može izgledati i zvučati pomalo zastrašujuće. Činjenica je da što više nastupamo pred publikom, to smo bolji u izvedbi i imamo manje treme.

Općenito gledano, praksa je najbolje rješenje. Što mislite: koja je najbitnija stvar koju je potrebno savladati kako biste nadvladali taj strah? Odgovor je vrlo jednostavan – steći povjerenje u svoje sposobnosti i izvedbu. No, koliko je odgovor jednostavan, isto toliko treba uložiti vježbe u njegovu izvedbu. Činjenica je da se mnoge prezentacije brzo zaboravljaju, pogotovo ono što se na njima prezentiralo. Zvuči li vam poznato? Da bi se izbjegao taj efekt, poželjno je učiniti nekoliko stvari koje će doprinijeti razumijevanju i pamćenju prenesene poruke. O čemu se radi?

Radi se o tome da je potrebno imati i razumjeti svrhu prezentacije, prenositi informacije jasno i jezgrovito, biti pripremljen te biti živopisan prilikom iznošenja poruke. Svrha prezentacije se dobiva tako da se odgovori na pitanja: kome pričamo, što želimo prenijeti, kako možemo najbolje prenijeti informacije, koliko dugo trebamo govoriti te zašto bi nas netko slušao. Dobra priprema je ključna za kvalitetan javni nastup. Ona je jedan od najvažnijih faktora našeg uspjeha nastupa.

Pritom je poželjno odrediti koliko će prezentacija trajati, koliko će trajati pauze, što ćemo govoriti u kojem setu i sl. Što više podataka unaprijed organiziramo, to ćemo imati bolju izvedbu i manje treme pri samom nastupu. No, što mislite koji faktor daje karakter cijeloj poruci koju želimo prenijeti publici? Naravno, naša sposobnost živopisnosti prenošenja informacija kao što je iznošenje primjera iz vlastitog životnog iskustva, ne prebrzo pričanje, mijenjanje intonacija glasa te korištenje vizualnih dodataka kao što je power point i slično tome. Pa, kako ostvariti kvalitetan javni nastup?

Prije svakog javnog nastupa napravite dobru i kvalitetnu pripremu. Što više budete vježbali, to ćete bolje poznavati materiju o kojoj govorite. Kako? Vježbajte materijal koji imate pred prijateljima ili obitelji. Isto tako možete vježbati tako da se snimite na diktafon ili s kamerom. Tim putem možete preslušavajući vidjeti gdje griješite te se korigirati. Osim toga, možete držati govor sami sebi pred ogledalom – pričajte sami sebi na glas. te pritom pratite pokrete svojih ruku, glave te mimiku lica. Obucite se prikladno za prezentaciju. Uskladite svoj izgled s publikom pred kojom predajete. Isto tako možete s odjećom prikriti neki dio tijelo koji odaje vašu nervozu.

Primjerice, ako vam se trese grlo do pričate, obucite nešto što će prikriti taj efekt, npr. dolčevitu. Prije nastupa se opustite. Dođite malo ranije kako biste se prilagodili prostoru u kojem ćete predavati te popite šalicu opuštajućeg čaja pritom razmišljajući o nečem izvan okvira prezentacije. Dodatno smanjivanje treme donosi upoznavanje s publikom. Prije predavanja porazgovarajte s ljudima kojima ćete predavati kako biste uspostavili kontakt s njima i „probili led“ na puno lakšem teritoriju. Tijekom predavanja duboko dišite i kad osjećate da bi vam dobro došlo, kao npr. ako se osjećate previše napeto, i što češće.

Ako ste svjesni da ste nervozni, tada možete biti svjesni i načina na koji dišete. Tijekom predavanja imajte smisla za humor. Ispričajte povremeno neku šalu koju možete i unaprijed pripremiti. Imajte na umu da publika ne očekuje savršenstvo. Publika razumije da ste i vi ljudsko biće te da možete pogriješite. Ako vam se to dogodi, nasmijte se i publika će se nasmijati s vama. Koriste neverbalnu komunikaciju u svoju korist – koristite geste i snažan volumen glasa, jer će vam to dati osjećaj samopouzdanja. Zaustavite se ako se zbunite. Dobar izgovor je posezanje za vodom, koju je između ostalog dobro imati u blizini ako vam se grlo presuši. Ako ste i dalje zbunjeni, posegnite za svojim bilješkama i krenite dalje od točke gdje ste stali.

Cijelu svoju zbunjenost stavite u jedan opušteni okvir kretnji i ponašanja tako da nitko ne vidi o čemu se zapravo radi. Budite lukavi. Nikada ne obraćajte pažnju drugih na svoju nervozu, jer ju možete samo povećati i narušiti svoj kredibilitet. Za kvalitetnu prezentaciju je bitno da ste svoji tj. unesite svoju osobnost i osobnu perspektivu u prezentaciju. Upravo to čini dobrog javnog govornika. Fokusirajte se na ono što želite prenijeti, a ne na to kako će prezentacija izgledati. To vam uvelike može olakšati pritisak. Ako ste fokusirani na poruku, način na koji ju najbolje možete prenijeti će doći sam od sebe.

Izvor: inoptimum.com

Foto: Marina Horvat

Vaš komentar

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s