Promijeni da bi se promijenilo

Piše: Iva Solarević Jeličić

Piše: Iva Solarević Jeličić

“Sjetite se da je najdublja unutarnja čežnja, ono što želite učiniti najviše, upravo ono zbog čega ste došli na ovaj život. Najveće jamstvo vašem zdravlju je učiniti to.”  

Barbara Ann Brennan

Ima li nešto što želiš promijeniti u životu? Što želiš promijeniti u životu? Što činiš da bi se to promijenilo? Želiš li još nešto od života? Što želiš? Da li činiš nešto u smjeru da to ostvariš?

Promotri dobro, da li tvoja želja ostaje samo na “željenju”  ili se događa i djelovanje. Ako ostaje na pasivnom “željenju” vrlo je vjerojatno da će tako i ostati.

Kroz mnoga životna iskustva, proučavanje, učenje, putovanja i naravno, susrete sa mnogim ljudima  različitih kultura, dobi, obrazovanja, interesa … potvrdila se rečenica; ako ne znaš TOČNO što želiš, kuda ideš, ako nemaš san, vjeru, i hrabrost da djeluješ u smjeru ostvarenja svog sna, u životu će se nasumce odvijati događaji koji će ti kreirati život. Međutim kreneš li pisati na papir i iznjedriti iz sebe, što zapravo želiš od života, otvaraju se vrata beskonačnih mogućnosti i tada ti možeš početi svjesno kreirati (misliti, govoriti, djelovati). Mašta nema ograničenja, pa cijeli svijet je nastao kao nečija zamisao (auto, cipele, kompjuterski program, knjiga, igračka, aerobic, pilates itd.). To je početna točka.

Najveći broj ljudi će na to reći: “Nemam vremena ni sjesti, a kamoli razmišljati o svojim željama i maštati” ili “To bi bilo lijepo samo kad bih imao novaca”.  Ako tako kažeš, tako će i biti.

Ali u samoj biti to nije tako jer… Za što točno nemaš vremena? Za sebe? Za život? Svatko od nas, svaki dan ima 24 sata na raspolaganju. Za što će i kako netko potrošiti to vrijeme ovisi o njemu samome. Ako misli da je rob vanjskih okolnosti, da je komplicirana situacija i sl.  znači da nema dovoljnu kontrolu nad vlastitim životom, a to znači da ga u potpunosti ne živi, jer ako mi radimo stalno nešto što moramo, a ne nešto što želimo u čemu je onda “catch”? Tko onda živi naš život? Tko je to smislio i tko nas je ovdje stavio? Što mi tu radimo osim “Što nemamo vremena za ništa”?

S obzirom da “nemamo vremena” to nas sprječava da nešto napravimo za sebe, za život… onaj pravi život, a ne puko preživljavanje.  Zašto nemamo vremena? Zato što je preživljavanje na prvom mjestu! Treba zaraditi za kruh. A čini se, da se radno vrijeme stalno produžuje pa kruh postaje sve skuplji i to po cijenu bolesti, života i smrti. Ok! Ali ako će moj život ostati samo na kruhu i golom preživljavanju onda mi se tu uopće ne da bit’!

Želim nešto promijeniti, želim nešto drugačije! Kako da to postignem?! Tako što ću promijeniti navike i pod obavezno napraviti nešto što djeluje u smjeru povećanja osobnog zadovoljstva, zdravlja, sreće, energije i to staviti na popis ekstra važnih stvari, a ne kao luksuz. To može biti najmanja sitnica, ali od nekuda se mora početi.  Ne mora odmah biti otkaz na poslu ili put na Maldive zbog kojeg bi se zadužili. Može biti šetnja kvartom 20 minuta, ispijanje kavice u miru, ili jednostavno napravimo neku sitnicu koja nas jako veseli, a stalno ju odgađamo. Na taj način se naš duh/tijelo sustav puni i skupljamo snagu, polako se povisuje razina energije. Povećava se zadovoljstvo i život već izgleda drugačije. Napravili smo prvi korak (naizgled mali, ali najvažniji i uglavnom najteži). To je korak prema ispunjenju želja. Kada svladamo jedan korak, prelazimo na drugi i tako imamo sve više povjerenja u sebe, te život svjesno usmjeravamo tamo gdje želimo.

Da li je to jednostavno? Ne, nije. Zahtjeva naš trud, želju da nešto promijenimo i ustrajnost. Ali ako postoje dva izbora: preživljavanje i život, onda radije uz dodatni trud biram život! Međutim, krenemo li na taj put život više neće biti isti. Samo treba ostati ustrajan, jer sa vremenom postajemo sve jači, fokusiraniji, te sve lakše usmjeravamo život tamo gdje želimo. I nakon nekog vremena postane čak i zabavno. Da li to znači da ćemo nekada posustati? Hoćemo, to je normalno, ali bitno je da ne odustanemo. Idemo dalje i uspjeh je zagarantiran!

Kao i sa dijetama. Na početku je muka, ali kad se počinju vidjeti rezultati, masni šlaufići se tope, motivirani smo, želimo biti još ljepši, lakši, imamo više energije, samopoštovanja i što je najbolje osjećaj da vladamo sobom, da vladamo svojim životom.

Najveći neprijatelji smo sami sebi, kada si postavljamo ograničenja, ograničavamo percepciju i život svedemo na preživljavanje. Uopće nije važno vozimo li se u zadnjem modelu mazde i živimo u vili, ili vozimo starog yugića.  Ako smo robovi posla, obaveza, okolnosti i nemamo vremena za život, radi se o jednakom unutarnjem siromaštvu. To što drugima možda izgledamo uspješno i zadovoljno, ionako ne znači da je naš život ispunjen. To je isključivo unutarnji osjećaj nije toliko vezan za oblik. Mi moramo otkriti koji je to oblik koji će nas usrećiti. Netko želi biti manekenka, netko kaskader, netko avanturist… što ti želiš? Koji je tvoj oblik sreće?

Usmjeri pažnju na ono što želiš i kreni malim koracima! Jer… ono na što usmjeravamo pažnju raste!!!

Više o autorici i njezinom radu saznajte na stranici: http://www.solar-spirit.net/programi/izleti-i-putovanja/prepustanje-program-duboke-regeneracije

Autor: Iva Solarević Jeličić

Izvor: www.ordinacija.hr

Vaš komentar

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s