Vještine komunikacije 24.dio: Kako se nositi s kritikom

20160222_123318S vremena na vrijeme svatko dobije kritiku od nekoga. Bio to šef ili partner/ica. Kako se nosite s tim, kad se dogodi? Činjenica je da mnogi u tom trenutku osjećaju depresiju te da jednim dijelom misle da druga strana nije u pravu. Postoje tri vrste kritike – ona koja ima realnu osnovu i iznesena je pošteno, ona koja ima realnu osnovu ali je iznesena na nepošten način te ona koja je nepoštena i iznesena na destruktivan način. Reakcija mnogih na kritiku je doživljavanje iste kao napada na vlastitu vrijednost.

Iako konstruktivna kritika, za razliku od negativne, može dati dobru smjernicu za daljnje kretanje, svejedno je rijetko tko zna primiti bez popratnih negativnih reakcija.

Da bi se kritiku znalo primiti i prihvatiti, prvo pravilo je biti siguran u činjenicu da smo kritizirani. Postoji mogućnost da kad analiziramo određenu situaciju shvatimo da uopće nismo bili kritizirani. Primjerice, možda smo reakciju nekih ljudi shvatili osobno, a ona je bila upućena nekom ili nečem drugom. Činjenica je da ako ne znamo primiti kritiku, da ju niti izričito ne tražimo. Osobe s kojima smo bliski, ili manje bliski, reći će nam ili potpunu istinu ili će nam zatajiti neke stvari kako nas ne bi „povrijedili“. U oba slučaja nećemo profitirati.

Istina nas može pogoditi, a od lažne kritike nemamo nikakve koristi. Opće je poznato da postoje dvije vrste kritike – konstruktivna i destruktivna. Činjenica je da svaki oblik kritike boli, stvar je samo kako se prema njoj postavimo. Ako smo suočeni s konstruktivnom kritikom, te ako smo dovoljno mudri da ju adekvatno iskoristimo, samo ćemo profitirati. Konstruktivna kritika gledana iz prave perspektive može nam puno toga ponuditi za daljnji rast i razvoj na onom području gdje smo dobili kritiku.

No, za razliku od konstruktivne kritike, destruktivna kritika ne samo da vrijeđa nego vrlo vjerojatno niti nema pravu osnovu. Suočenost s takvim oblikom kritike traži samo jedan način ponašanja – kontrolu. Osobi koja nas želi povrijediti sa svojim komentarima zadovoljstvo učinjenog leži u našem pokazivanju pogođenosti zbog onog što je rekla. Ako ne pokazujemo da je uspjela u svom naumu, što ne znači da nas ne mora pogoditi, nećemo podržavati njem mehanizam manipulacije. Osvrnimo se na primanje konstruktivne kritike. Pa, kako se postaviti u situaciji kad primate takvu vrstu kritike.

Obratite pozornost na to kad vam netko upućuje kritiku (ako se ne dogodi, sjetite se savjete kad se nađete u takvoj situaciji). Obratite pozornost na konstruktivne kritike. Prva stvar koju je poželjno učiniti je ta da pozorno saslušate kritiku koja vam je upućena. Da biste dobili dovoljno informacija, postavljajte pitanja sugovorniku. Tražite osnovni uzrok kritike koju vam netko pruža. U bilo kojoj kritici postoji, ako ne više, barem mali postotak koji vam može pomoći da se poboljšate kao osoba ili u onome što radite.

Da biste bili sigurni da ste razumjeli što vam je druga osoba htjela reći, ponovite svojim riječima ono što ste čuli. Počnite gledati na kritiku kao na činjenicu da je drugim ljudima stalo do vas ili vašeg rada, te da vam na nju ukazuju kako bi vam pomogli da neke stvari promijenite. Budite u sebi zahvalni, ili to učinite na glas, na svaku kritiku koju vam netko uputi. Nakon što ste primili kritiku, razmislite o njenom značenju. Pogledajte što možete naučiti iz situacije na temelju koje ste dobili kritiku.

Primjerice, ako se šef buni na vaše neodgovorno ponašanje u poduzeću, razmislite kako biste to mogli promijeniti. Dakle, nakon što ste otkrili gdje griješite, nađite i osmislite rješenje vezano uz danu kritiku te ga u budućnosti primjenjujte umjesto dosadašnjem ponašanja. Nakon toga ostavite kritiku iza sebe i ne dopustite da vam uništi cijeli dan.

 

Izvor: inoptimum.com

Foto: Martina Aničić

Vaš komentar

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s