Najveći kanjon na Zemlji krije se ispod antarktičkog leda

ledenjak-PensacolaAnalizirajući satelitske snimke istočnog dijela Antarktike, znanstvenici s britanskog Durham University pronašli su dokaze koji upućuju na postojanje, prema svemu sudeći, najvećeg kanjona na našem planetu, skrivenog duboko ispod polarnog leda.

Dokaze o postojanju kanjona na području Zemlje princeze Elizabete znanstvenici su pronašli proučavajući neuobičajene karakteristike leda koji ga prekriva, a ukoliko dotični budu potvrđeni i direktnim mjerenjem na terenu, bit će to iznimno važno geološko otkriće.

„Naše istraživanje pružilo je prve dokaze o postojanju ogromnog kanjona, a moguće i jezera ispod leda u Zemlji princeze Elizabete. Uistinu je začuđujuće što su tako velike tvorevine bile neotkrivene toliko dugo vremena”, izjavio je prof. Stewart Jamieson.

Satelitske snimke daju naslutiti kako je kanjon dugačak oko 1100 kilometara, a na nekim je mjestima dotični i velika depresija, s dnom na kilometar dubine u odnosu na površinu mora. Štoviše, neka mjerenja pokazuju kako se ispod leda nalazi i veliko jezero, površine 140 x 20 kilometara, direktno povezano s kanjonom.

Jedan od razloga što su kanjon i jezero ostali neotkriveni sve do danas, vjerojatno je nedostatak podataka o debljini ledenog pokrivača u navedenom području. „Riječ je o dijelu planeta većem od Ujedinjenog Kraljevstva, s vrlo malo podataka o tome što se krije ispod leda. Štoviše, kontinetalna unutrašnjost Antarktike je slabije istražena nego površina Marsa”, otkrio je Jamieson.

Pretpostavlja se kako je je kanjon izdubila voda, možda čak i prije nego što je Antarktiku pokrio led, još u vrijeme dok je činila zajednički kontinent s Australijom. S druge strane, ne isključuje se mogućnost kako je dotični nastao i kasnije, uslijed protoka vode ispod leda.

Osim satelitskim snimkama, znanstvenici su se tijekom istraživanja poslužili i sondiranjem terena iz zraka, gdje su radiovalovima odbijenim od kamenite unutrašnjosti duboko ispod leda detektirali djeliće kanjona. Kako je u planu skoro sondiranje cijelog područja kanjona, znanstvenici se nadaju da će navedeno potvrditi dimenzije kanjona, ali pružiti i nove informacije kako ledeni pokrivač reagira na klimatske promjene.

Izvor: http://znanost.geek.hr

Vaš komentar

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s