Možemo li biti dobri s drugima, ako nismo u dobrom odnosu sami sa sobom?

Piše: Iva Solarević Jeličić

Piše: Iva Solarević Jeličić

Skladni odnosi su osnova radosnog življenja. To je prostor kroz koji doživljavamo sve ostalo u životu.

Skladne odnose s drugim ljudima i okolinom možemo imati tek kada smo usklađeni sami sa sobom. Vrlo često upadamo u borbu, otpore, svađe i razne neugodne situacije zbog toga što nismo svjesni sebe, a kamoli drugih. Funkcioniramo iz naučenih programa i ponašanja te djelujemo iz starih povreda zbog kojih situacije doživljavamo iskrivljeno, a ne onakvima kakvima one zaista jesu. Druge osobe promatramo iz povrijeđenih dijelova sebe i stoga na njih naljepljujemo svoje strahove, boli, nesigurnosti, potrebe, očekivanja i sl. okrivljavajući ih za naše stanje.

Tek osvještavanjem načina na koji mislimo, osjećamo, izražavamo se i djelujemo, te upoznavanjem svojih istinskih potreba možemo početi graditi skladne odnose.

Nemoguće je biti u “dobrom” odnosu s drugima, ako nismo u dobrom odnosu sa sobom.

Jedina mogućnost da ostvarimo skladan odnos s drugima jest da počnemo upoznavati sami sebe, rastvorimo svoje ograničavajuće obrasce mišljenja i djelovanja te postanemo svjesni unutarnjih procesa. O našoj emocionalnoj zrelosti i svjesnosti ovisi kakve ćemo osobe i situacije privlačiti u život te kakve ćemo odnose graditi. Svaka osoba na neki način reflektira dijelove nas samih; našu snagu, ljepotu, sigurnost, bol, ljubomora, inspiracija i sl.

Najmoćnija spoznaja jest, da je svijet oko nas naše zrcalo i da se odraz u zrcalu mijenja tek kada se mi promijenimo. Apsurdno je očekivati da se odraz u ogledalu smije dok mi imamo namrgođeno lice.

Stoga preuzimanje odgovornosti za ono što doživljavamo je najveća moć kojom raspolažemo i sa kojom možemo kreirati sklad sa drugim bićima i životom u cjelini.

Autor: Iva Solarević Jeličić

Izvor: www.ordinacija.hr

Vaš komentar

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s