Vještine komunikacije 20.dio: Kako postići komunikaciju s manje stresa

20160120_123834Čovjek je biće koji stupa u kontakt s drugim ljudima putem komunikacije. Pritom postoji izbor na koji način će se ta komunikacija odvijati – komuniciranje s velikom količinom stresa ili izabiranje nekog drugačijeg oblika komunikacije. Što mislite zašto je komunikacija s manje stresa bitna? Pa evo zašto. Zamislite da počinje još jedan novi dan. Vi ste isplanirali svoje vrijeme i jasno ste definirali što ćete u koje doba dana raditi.

Negdje poslije ručka nađete se u određenoj raspravi. Rasprava postane sve kompliciranija te vi postanete sve više izloženi stresu. Budući da se rasprava zakomplicirala, oduzela vam je puno više vremena i energije nego što ste planirali i mislili da će vam oduzeti. Što se zapravo događa u ovakvim i sličnim situacijama? Prije svega, budući da se gubi više vremena nego što je potrebno za raspravu, vjerojatno se skreće s teme rasprave te se ne dotiče mogućeg rješenja. Osim toga, stresne komunikacije poprilično iscrpljuju.

S obzirom na to, gotovo je nemoguće ostati u adekvatnom raspoloženju za iduće planove u danu te ostati dosljedan istima. Jesu li vam poznate ovakve situacije? Znati komunicirati s manje stresa je iznimno bitno kako za vrijeme kojim raspolažemo tako i za našu dragocjenu energiju. Činjenica je da se vrlo lako može planuti kad je netko neuljudan i agresivan. To je najčešća razlog zbog kojeg se unosi stres u komunikaciju – neadekvatno reagiranje na nečije neadekvatno ponašanje.

Na taj način se komunikacijski proces samo sve više komplicira te rješenje postaje sve manje vidljivo. Osnovno pravilo uspješne komunikacije s minimalno stresa leži u kontroliranju vlastitih emocionalnih reakcija. U protivnom, efektivno komuniciranje je uvijek ograničeno i podložno utjecaju drugih ljudi. Ako jedna strana plane, ne mora i druga. U tome je ključ. Time komunikacija postaje puno ugodnije mjesto koje ne narušava osobni mir. Bitno je znati kako se postaviti na način koji će imati optimalne učinke za obje strane, umjesto pogoršavanja komunikacije i uvođenja sve više stresa u istu. Pa, kako učiniti komunikacijski proces puno ugodnijim, mirnijim i opuštenijim mjestom?

Svatko se susreće sa stresnim komunikacijama. Prije nego što krenete u konkretne akcije po pitanju ove tematike, razmislite koje su vaše najčešće reakcije kad netko prema vama reagira burno? Na taj način ćete osvijestiti svoje mehanizme ponašanja u stresnim komunikacijama, pa ćete ih u budućnosti moći lakše kontrolirati. Zašto? Jer ćete biti u mogućnosti na vrijeme ih prepoznati.

Isto tako, obratite pozornost kad se i vi nađete u određenoj stresnoj situaciji. Kako ćete se postaviti? Evo prijedloga. U stresnim komunikacijama u većini slučajeva gledamo negativnu stranu onoga što se događa. Promijenite strategiju. Usmjerite pozornost na pozitivnu stranu stresne komunikacije. Svaka osobu iza svog ponašanja ima određenu namjeru u kojoj možete pronaći pozitivne konotacije. Pronađite tu namjeru, i njezine pozitivne konotacije, iza ponašanja osobe koja vas verbalno napada. Ne morate čak niti biti u pravu oko toga za što smatrate da je pozitivna namjera.

Najbitnije je da se usmjerite na ono pozitivno u cijeloj priči. Zašto je traženje namjere u komunikaciji toliko bitno? Zato što vam daje dublji uvid u reakciju druge osobe pa možete biti puno suosjećajniji prema njoj i cijeloj situaciji. Činjenica je da stresna komunikacija nužno povlači burne reakcije i puno impulzivnosti. Idući put kad druga strana bude u komunikacijskom procesu burno od eagirala prema vama, nemojte uzvratiti istom mjerom.

Na taj način samo još više rasplamsavate vatru. U tome vam može pomoći gore navedeno traženje pozitivne namjere u cijeloj priči. Puno ćete više profitirati ako ostanete sabrani i mirni. Da biste u ovome uspjeli potrebno je biti jako odlučan i držati se svoje odluke. Svatko od nas je u stanju upravljati svojim emotivnim stanjima. Stresne komunikacije su izvrsno mjesto gdje tu vještinu upravljanja možete vježbati.

Ponekad nas cjelokupna stresna situacija previše uvuče. Zbog toga nemamo dovoljno odmaka od svega te ne možemo adekvatno reagirati. Postoji jednostavno rješenje za to – izdvojiti se u vlastitoj glavi od situacije koja se događa. Zamislite i vizualizirajte u svojoj glavi, na koji god način vam odgovara, kako promatrate situaciju u kojoj se momentalno nalazite. Distanciranost od stresne komunikacije dati će vam novu dimenziju funkcioniranja u istoj

 

Izvor: inoptimum.com

Foto: Martina Aničić

Vaš komentar

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s