Kako mačke pokazuju ljubav ljudima?

kako mačke pokazuju ljubavLjudi najčešće doživljavaju mačke kao svojeglave životinje, koje su egoistične i rijetko iskazuju emocije. Ali bez obzira na takvo mišljenje, mačke svakodnevno pokazuju ljubav svojim vlasnicima. Evo nekoliko načina na koje to čine.

1. Dodiruje vas čelom. Trljanjem svog čela o vašu ruku ili tijelo mačka pokazuje privrženost i ljubav. Mačka će se okrenuti prema vama, spustiti glavu i nagnuti se prema naprijed, tako da njena glava dodiruje neki dio vašeg tijela. Ovaj dodir potiče otpuštanje hormona sreće, endorfina, kod vas i kod mačke.

2. Trlja obraze o vas. Trljanje potiče izlučivanje ulja iz žlijezda na mačjem licu i na taj vas način mačka obilježava kao svoje vlasništvo.

3. Trza vrhom repa. Vaša mačka vam iskazuje ljubav kada vam se približi repa lijeno podignutog uvis, sa vrhom repa koji se trza.

4. Kada vas gleda u oči i blago trepće. Mačke uspostavljaju kontakt očima samo sa osobom kojoj vjeruju i koju vole. Veza je dodatno naglašena treptajem. Treptaj je oblik mačjeg poljupca.

5. Predenje. Miran ritmički zvuk koji se čuje pri udahu i izdahu vaše mačke povezan je sa zadovoljstvom. To je njihov način da vam kažu da vas vole.

6. Kada leži na vama ili pored vas. Mačke traže mirno mjesto na kome će spavati, ali ako umjesto kreveta izabere vaše krilo, osećajte se počašćeni. Kada od svih opcija za spavanje izabere vaše krilo, znači da vas stvarno voli.

7. Mijesi šapama po vama. Ovo je još jedan od dokaza privrženosti, ali i podsjetnik kada je vrijeme da mački skratite nokte.

8. Liže vašu kosu i ušne resice. Iako ništa od ovoga nije na vašoj listi prioriteta, mačka vas tretira kao drugu mačku i iskazuje vam prijateljstvo i povjerenje.

9. Ako vam donese mrtvog miša, pticu ili neku drugu životinju. To znači da vam je donijela nagradu i znak je velikog prijateljstva, bez obzira na to što nagrada i nije po vašem ukusu.

10. Glasno mjaukanje. Kada mačka proizvodi visoke tonove pri mjaukanju, znači da izražava svoju privrženost i odanost.

 

Preuzeto sa: www.b92.net

Izvor: www.index.hr

Vaš komentar

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s