Poklon za dušu

Piše: Iva Solarević Jeličić

Piše: Iva Solarević Jeličić

Još jedna godina za nama, jedna ispred nas…. vrijeme je darivanja. Što znače svi ti pokloni? Što za TEBE znače svi ti pokloni? Pokloni koje daješ i koje dobivaš. Koliko si zaista radosna/tan kada daš ili kada dobiješ poklon? Što te najviše veseli u toj “Božićnoj priči”?

Sve…. Ništa… Nešto….? Ovo je samo trenutak preispitivanja samog sebe i pronalaženje smisla u onome što činimo.

Zbog munjevitog ritma življenja, počnemo automatski funkcionirati (besvjesno), bez da se zaista upitamo želimo li nešto ili ne. Što nas veseli, a što ne. Možda nešto što nas je prije veselilo više nije tako interesantno niti zabavno. Zašto to ne promijenimo?

Nešto što je prije bilo predivno možda više ne doživljavamo kao takvo, a i dalje to radimo. Zašto? Što se mora? Zašto mi mislimo da se mora?

Ako nešto radimo iz reda i navike, naš život počinje biti sve više navika i automatizam, a zapravo smo sve manje istinski živi. Ako uvijek imamo iste podražaje, nakon nekog vremena počnemo biti sve više “duhovno tupi”. Našem sustavu duh/tijelo ne dajemo podražaje koji ga potiču na rast, promjenu, osjećanje života, kao novog u svakom trenutku. Ako stalno radimo isto, jednostavno utrnemo. Prebacimo se na autopilota i tako funkcioniramo. Zapravo se gasi onaj pravi život u nama.

Ako se osjećamo umorni od stalnog ponavljanja neke rutine možda je vrijeme da nešto promijenimo. To čak i ne mora biti neka drastična promjena. Pa tko bi trebao promijeniti nešto u našem životu ako ne mi. Čekaš muža, ženu, susjedu, Peru, Marka, Janka, državu, svemirce?

Ako čekaš da netko drugi shvati što ti želiš, moglo bi se desiti da napustiš ovaj život čekajući.

Što bi želio za ovaj Božić? “Puno para” kažeš! To je u redu, ali nije u “parama” bit! Nego u onome što želiš dobiti s tim “parama”. Što želiš? Da ne moraš toliko raditi, da imaš više vremena,  slobode, da se posvetiš svojem zdravlju, obitelji, da putuješ, da možeš drugima poklanjati što poželiš, da budeš poželjan, poštovan, voljen… itd. Dakako, materijalne želje su u redu, ali bit je u tome da otkrijemo kako se zapravo želimo osjećati sa tim što želimo.

Kako se želimo osjećati? Mirno, lijepo, bogato, odmorno, zdravo, senzualno, avanturistički, slobodno, moćno…..itd.

Kako se želiš osjećati za ovaj Božić?

Sada razmisli tko je vlasnik tvojih misli, osjećaja, dijela….? Misliš li da ne možeš sam promijeniti osjećaj koji je prisutan. Vjeruj mi da možeš! Za to je potrebna volja, želja i pažnja. Potrebno je da si prisutan u sebi i da se okreneš prema unutra. Kao i sve , to je stvar treninga. Trening se sastoji od toga da vježbaš kako reagirati na najbolji mogući način u okolnostima koje su prisutne. Tada počinješ kreirati svoj život i svjesno mijenjati reakcije na sve što se zbiva oko tebe. Počneš shvaćati da nije “caka” u tome da mijenjaš ljude i okolnosti, već samo svoju reakciju na sve što te okružuje.

Sve što radimo i želimo u ovom životu je na neki način povezano s tim kako se želimo osjećati.

Pa možda za ovaj Božić možeš pokloniti svojoj duši poklon, svjesnim izborom da budeš radostan (bez obzira na okolnosti) i nekoga razveseliti iz čista mira, da u njemu potakneš istinski osjećaj radosti.

Ovo nisu priče o Djedu Božićnjaku nego nešto što možeš napraviti SADA I OVDIJE!

 

 

Autor: Iva Solarević Jeličić

Izvor: www.ordinacija.hr

Vaš komentar

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s