Vještine komunikacije 14.dio: Pravila komunikacije

20151116_132208Komunikacija je proces koji se odvija u dva smjera. Ako ne poštujemo ovu činjenicu tada ne znamo komunicirati niti ne komuniciramo. Isto tako, tada nećemo imati kvalitetu u odnosima koju bismo željeli imati. Zašto? Zato što je kvalitetna komunikacija osnova svakog odnosa. Svatko od nas želi imati dobre i kvalitetne odnose, zar ne? Za to je potrebno preuzeti odgovornost imajući na umu da sami doprinosimo pozitivnom ili negativnom načinu komunikacije s drugima.

Nekvalitetno komuniciranje odvaja nas od naših voljenih. Isto tako, ono je uzrok mnogih poteškoća, od dosade do prekida odnosa nakon dugotrajne frustracije i očajanja. Da li ste se ikada pitali zbog čega vam se takve stvari događaju? Ovo je osnovni razlog. Mnogi od nas smatraju da kvalitetno komunicirati znači iznijeti svoje mišljenje. Ona je nešto puno više od toga. Kvalitetna komunikacija proizlazi iz otvaranja drugoj osobi, kako bi ona mogla osjetiti da nam je uistinu stalo nje.

Kvalitetna komunikacija znači da smo prisutni za nekog u potpunosti. Da li vam se događa da što god kažete smatrate da drugi to u potpunosti razumiju? Ponekad je tako, no ponekad i nije. Tu činjenicu je dobro imati na umu. Svatko od nas percipira svijet na drugačiji način, što može biti osnovni razlog da nas druga osoba ne razumije. Iskrenost i jasnoća su vrlo cijenjene karakteristike kvalitetnog komunikatora.

Ljudi vole čuti istinu i zbog toga je iskreni pristup najpoštenije rješenje koje možemo odabrati. Da li se pridržavate toga? Istina koliko god bila teška može se iznijeti na vrlo bezbolan način i to je dobro imati na umu, jer nam nije cilj povrijediti nekoga. Bilo koji drugi pristup osim istine je opasan, iz razloga što ne donosi nikome dobrobit. Šutnja ili djelomično slaganje ma da mislimo različito samo će pogoršati situaciju između nas i druge osobe.

Zamislite kvalitetu vaših odnosa kad biste u potpunosti bili iskreni i prema sebi i prema drugoj osobi? Zrak bi između vas i drugih bio puno čišći i lakši, a to znači jako puno. Što mislite koja komunikacijska vještina će vam pomoći u boljem razumijevanju drugih i onoga što im upućujete te u vašoj percepciji osoba s kojima komunicirate?

Ništa drugo nego slušanje. S obzirom da je očito da u komunikaciji vrlo lako može doći do nesporazuma, slušanje je rješenje za to. Ako se naučimo slušati cijelim svojim bićem, postati ćemo otvoreni za sve ono što nam se želi reći. Tada ćemo biti u stanju izbjeći bilo kakve nesporazume. Također, kvalitetna komunikacija je rezultat velike slike.

O bilo kojoj vrsti odnosa da se radi, ako imamo veliku sliku na umu, umjesto sitnih stvari o kojima trenutno komuniciramo, biti ćemo puno objektivniji. Jeste li svjesni što nam objektivnost donosi? Ona nam daje realan uvid u ono što se događa, bilo dobro ili loše. Kad smo objektivni, tada svaku situaciju sagledamo kao mogućnost za rast. A to daje komunikaciji pravu i istinsku kvalitetu.

 

Izvor: www.inoptimum.com

Foto: Martina Aničić

Vaš komentar

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s