Redovitost čini čuda

Piše: Natalie Luks

Piše: Natalie Luks

Ako od svakog prihoda počnete redovito odvajati određeni iznos za otplatu minusa na tekućem računu, te istodobno znate da time otplaćujete dospjela potraživanja za investicije u prošli standard, tada ćete nakon nekog vremena (koje je mnogo kraće od matematičke računice) otplatiti minus i više ga nikada nećete imati.

U pretprošloj kolumni sam napisala da “redovitost čini čuda, a ne iznos“, ali nisam objasnila zašto je to tako, što je navelo jednog čitatelja na promišljanje o redovitosti i njezinoj važnosti. Kaže: „Spadam u onu kategoriju ljudi koji ne podnose neredovitost, ali sam je nažalost, zbog opće krize u državi, primoran živjeti svaki mjesec. To u meni stvara nemir, ali ne pronalazim kreativan način da se toga oslobodim“.

Pokušat ću objasniti što je svjesna redovitost i zašto je bitna.

Kao prvo, svjesno i redovito djelovanje bitan je čimbenik uspjeha. Ono je direktna primjena načela uvećanja, koje kaže: „Ono na čemu držimo pažnju, to se ostvaruje i uvećava“. To je suština i bit svih rituala, koji imaju moć samo zato što svjesno i redovito držimo pažnju na cilju koji želimo ostvariti.

Redovitost bez znanja i vjere nije učinkovita. Stoga neku aktivnost možete ponavljati koliko god puta želite, ali ako istodobno niste uvjereni da je to istina, bit će uzaludno. Naprimjer ako redovito iz svojih prihoda izdvajate desetinu, ali nemate svijest da je to alat za uvećanje prihoda, tada vam se ukupni prihodi neće povećavati, a štednja će postati naporna. Ako pak znate čemu desetina služi, tada će vam svjesna štednja biti ugodna i korisna. Isto tako, ako od svakog prihoda počnete redovito odvajati određeni iznos za otplatu minusa na tekućem računu, te istodobno znate da time otplaćujete dospjela potraživanja za investicije u prošli standard, tada ćete nakon nekog vremena (koje je mnogo kraće od matematičke računice) otplatit minus i više ga nikada nećete imati. Ako pak „minus“ otplaćujete neredovito i bez istinskog znanja, jedva ćete ga se (ne)riješiti.

Recept kako ćete pokrenuti svoj posao

Apsolutno je ista stvar sa svim aktivnostima koje obavljamo svjesno i redovito. Evo primjera koji se odnosi na poslovnu aktivnost. Vjerojatno ste primijetili da nakon svake kolumne napišem informaciju o vremenu održavanja Tečaja o prirodi novca. To vrijeme obvezno posvećujem Tečaju, neovisno o tome da li ga održavam polaznicima ili sama nešto pišem i promišljam u vezi te materije. Bitna mi je redovitost „održavanja“, ali također imam i potpunu vjeru da je sve, što se u vezi Tečaja događa, upravo onako kako treba biti. Uvijek sve ispadne dobro i korisno, što znam po tome jer sam mirna i zadovoljna u svakom pogledu.

Moram priznati da baš ne razumijem na koji način Svemir sve to omogućava, ali vidim, iz vlastitog iskustva, da vjera i redovito djelovanje čine čuda.
Dat ću vam isproban recept kako ćete pokrenuti svoj posao. Odredite neko vrijeme, te odmah, u tom vremenu, „počnite raditi“. Uživite se u svoj rad, zamislite svoj proizvod, zamislite zadovoljne suradnike i klijente. Potpuno se posvetite svom novom poslu. U to vrijeme se nemojte ničim drugim baviti. Bolje je da redovito, na kraće vrijeme, „odlazite“ na novi posao, nego da preskačete termine.

Ovaj recept je univerzalan i odnosi se na sve odluke. Zato ako zaista nešto želite, nemojte čekati i odugovlačiti, nego odmah donesite odluku i počnite djelovati. Ugodno ćete se iznenaditi. Zbilja je točna ona narodna: „Zrno po zrno pogača, kamen po kamen palača“. Naravno, ne radi se o aritmetičkom redu, nego o akceleraciji i geometrijskoj progresiji.

Svjesna redovitost vas može osloboditi svih ovisnosti

Imajte na umu da uvijek imate 100% prihoda i 100% vremena, te da nema nikakvog razloga zbog kojega ne biste mogli (u postocima) raspodijeliti prihod i vrijeme za sve namjene koje želite ostvariti. Važno je da sebi ništa ne uskraćujete, jer svaka uskrata stvara nezadovoljstvo koje ruši cijeli navedeni sustav.
Kad steknete redovitost u postojećim uvjetima i sa sadašnjim prihodima, u vašoj svijesti će se stvoriti energetska matrica prema kojoj će se vaše odluke automatski ostvarivati. Imat ćete novaca i vremena koliko vam treba za sve što vam treba.

Uostalom, snaga (nesvjesne) redovitosti vam je itekako poznata – to je navika. Navika se stječe redovitim ponavljanjem određene aktivnosti koja donosi izvjesnu ugodu zbog oslobođenja napetosti. Problem je što potreba za oslobođenjem napetosti prvo mora stvoriti napetost, tako da je svaka navika besmislen obrazac koji je sam sebi svrha.

Svjesna redovitost nije navika. To je slobodan izbor i za njega se treba stalno iznova odlučivati.
Međutim svjesna redovitost vas može osloboditi od navike, ukoliko osvijestite užitak koji će zamijeniti naviku. Recimo ako želite odustati od navike pušenja, tada je dobro redovito svjesno disati, pa će užitak u slobodnom dahu automatski zamijeniti nikotinski duboki udah. Naravno, to će se dogoditi samo u slučaju ako želite uživati u slobodnom dahu.

Obaveze redovito plaćajte, proporcionalno svojim sadašnjim prihodima

Na taj način se mogu „zamijeniti“ sve ovisnosti, koje nisu ništa drugo nego nesvjesno stvorene navike.

Iz pisma čitatelja nisam razumjela je li on prisiljen biti neredovit, ili su drugi prema njemu neredoviti. Ako je on neredovit, recimo s plaćanjem računa ili isplatom plaća zaposlenicima, uz izgovor da i njemu drugi nisu na vrijeme platili, tada mu predlažem da obvezno počne sve redovito plaćati, proporcionalno svojim sadašnjim prihodima. Bitno je da niti jedan račun ne izostavi. Ako bude uporan, ubrzo će vidjeti rezultate. Tako će se riješiti neredovitosti, a s vremenom će mu proraditi „financijski protok“. Ako su drugi prema njemu neredoviti, tada to samo znači da pristaje na kompromise i na kršenje vlastitih principa. To je tema koju ću posebno obraditi.

Bitno je shvatiti da možemo normalno i uspješno živjeti prema svojim kriterijima, bez obzira kako živi većina. Dapače, jedino tada možemo utjecati na promjene u svojoj okolini.

 

Autor: Natalie Luks

Izvor: www.monitor.hr

Slika: Mrtina Aničić

Vaš komentar

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s