Pravilno djelovanje

20161229_100322Ego se uvijek pita: kako mogu iskoristiti ovu situaciju da bih ispunio svoje potrebe ili kako bih se mogao naći u nekoj drugoj situaciji koja bi mi ispunila potrebe. Prisutnost je stanje unutarnjeg prostora. Kad ste prisutni, pitate se: kako da odgovorim na potrebe ove situacije, ovoga trenutka? Zapravo, čak si ne morate ni postavljati to pitanje. Mirni ste, budni, otvoreni onome što jest.

U tu situaciju unosite novu dimenziju: prostor. Tada gledate i slušate. Tako se stapate sa situacijom. Kad ne reagirate na situaciju, nego se stopite s njome, rješenje izranja iz same situacije. Zapravo, niste to vi, osoba, koji gledate i slušate, nego sama budna smirenost. Tada nešto poduzimate, ako možete ili trebate nešto napraviti, odnosno, pravo djelovanje se događa kroz vas.

Pravo djelovanje je ono djelovanje koje je prikladno za cjelinu. Kad to napravite, u vama i dalje ostaje budna, prostrana smirenost. Nema nikoga tko bi podigao obje ruke u pobjedničkoj gesti, buntovno uzvikujući: »To!« Nema nikoga tko bi rekao: »Gledaj, to sam ja napravio«. Sveukupna kreativnost izvire iz unutarnje prostranosti. Jednom kad se dogodi stvaranje i nešto nastane, morate biti budni kako se ne bi probudila ideja o »meni« ili »mojem«. Ako preuzmete zasluge za ono što ste postigli, ego se vratio, a prostor zamaglio.

 

Autor: Eckhart Tolle, iz knjige Nova Zemlja, 8. poglavlje: Otkriće unutarnjeg prostora

Izvor: Eckhart Tolle (2008.). Nova Zemlja. Izdavač: V.B.Z. d.o.o.

Foto: Mirta Strčić

Vaš komentar

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s