Čari jeseni

Piše: Marina Horvat

Piše: Marina Horvat

„Jesen u meni tuguje, a u tebi proljeće“… Često se jesen smatra tužnim razdobljem, no ona zapravo ima svoje posebnosti kao i svako drugo godišnje doba. Ona je najljepša u područjima kojima prevladavaju šume.
I zbog toga, prvo što se sjetim su šume koje mijenjaju svoju boju od zelenih nijansi do prekrasnih žutih, crvenih i smeđih boja. Zbog tih predivnih boja, koje je teško ne primijetiti, jesen je zapravo živa i čarobna.

Njezine vremenske karakteristike su kiše, magla i sivo nebo. Njima se naglašava sivilo, no njega razbijaju baš te šarene boje koje su se prelile po šumama i biljkama, te zbog toga jeseni daju veliku posebnost. Ovo je samo još jedna velika kreacija i igra božanske prisutnosti. Još jedan prekrasan pejzaš za kojeg se naš Stvoritelj pobrinuo do najmanjeg detalja! magla

Jesen također ističu i kišna razdoblja koja su češća za razliku od ljeta. Kiša i svježina polako nagovještavaju kraj ljeta i dolazak jeseni. One tako donose veliku transformaciju kada šume i lišće promijene svoju zelenu boju u razne tople boje. Ipak, pored učestalih kiša , jesen ima i sunčanih dana, a sunčevim sjajem, boje šuma još više dolaze do izražaja. Kako je ljeto razigrano, toplo i poletno, jesen nam donosi primirivanje, stišavanje i svježinu.

Magla je nešto što mi predstavlja kao nekakvu mistiku i tajanstvenost, ali isto tako i posebnu ljepotu. Više je volim kada se spusti na večer nego ujutro. Tada mi ima nekakvu posebnu čar. Volim to što njezina gustoća toliko sve prekrije da se čini kao da iza nje u daljini nema ničega, kao da smo na kraju svijeta. I sve je tako tiho i sve miruje, kao da se priroda odmara nakon razigranog i sunčanog ljeta.

IMG_0762Jesen je još čarobna po tome što daje famozne plodove. U ranoj jeseni je faza u kojoj se vidi vrhunac razvoja povrtnjaka, sve što je posađeno je izraslo u zrele oblike kojima se čovjek divi što ih je stvorio vlastitim rukama i sa ljubavlju. Ovo je razdoblje u kojem čovjek uživa u raznim plodovima koje nam je ljeto donijelo. Osim plodova koji narastu na vrtovima, jesen je poznata i po plodovima koji izrastu po šumama i livadama, poput kestena, vrganja, gljiva, oraha, jabuka, krušaka i ostalo.

IMG_0899 xxKako je jesen hladnije razdoblje, ipak nas ona ne želi požurivati u naše domove. Na protiv, šarene boje na šumama, šareno lišće, povremeni sunčani dani te svježa i ne prehladna temperatura, nagovaraju nas da se prošećemo prirodom i da budemo još vani izvan kuće. Osobno me vesele odlasci u šumu i branje vrganja i kestena. To kao jedna vrsta terapije koja me dodatno ispunjava i veseli. Osim samog branja, volim jednostavno biti u šumi i šetati. Šuma je mjesto gdje je sve tako tiho i daleko je van gužvi, automobila i prometnica. Tada znam biti satima u šumi i jednostavno uživam i regeneriram se. Kao da sam na drugom svijetu 🙂

Još što je meni osobno zanimljivo u jesen je dan Svih svetih. Iako taj dan nema nikakve veze sa jeseni, ipak je dan koji se zbiva u njezino vrijeme. Taj dan mi je veoma drag zbog toga što pored uobičajenog načina života i brojnih aktivnosti, prisjetimo se svoji dragih ljudi koji su nas uveseljavali svojom prisutnošću a više nisu sa nama. I kada svi lampuši u noći zasvijetle njima u čast, predivno je za vidjeti.

IMG_0912Dakle, iz sveg navedenog, jesen ima mnoge zanimljivosti i posebnosti koje je šteta propustiti ili ne vidjeti. Svako godišnje doba nosi svoje specifičnosti i svako je lijepo i čarobno na svoj način. Možda se više preferiraju proljeće i ljeto zbog većih sunčanih razdoblja, no, treba se sjetiti da i jesen i zima imaju povremena sunčana razdoblja iako je tada hladno. I zato, umjesto da se čeka samo ljeto i vruća razdoblja, uživajmo u svim razdobljima i obratimo još više pozornosti na blagodati prirode :)

Autor: Marina Horvat

Foto: Marina Horvat

Vaš komentar

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s