Vještine komunikacije 8.dio: Percipirate li sve u komunikaciji osobno?

cvijece-5-015Jeste li ikada razmišljali otkud potječe velik broj vaših uzrujavanja? Odgovor je vrlo jednostavan – iz činjenice da u komunikaciji primamo sve previše osobno. To je središte većine nelagoda koje osjećamo. Mnogi od nas misle da se svijet vrti isključivo oko nas.

Zbog toga se i događaju brojna nepotrebna uzrujavanja. Najčešći uzrok komuniciranja, nazovimo to, iz pozicije vakuuma je percepcija svega što se događa na način da smo mi u centru tih događanja. Takva komunikacija tada postaje neefektivna jer joj se ne možemo u potpunosti upustiti u nju. Jeste li ikada promatrali sebe kako reagirate na ono što vam se govori?

Primjerice neka osoba se najbolje izražava kad priča poprilično glasno, što nama može zvučati kao da se dere na nas. To je jedan od tipičnih primjera krive percepcije onoga što se događa u interakciji između nas i druge osobe. Svaki put kad protumačimo nečiju reakciju kao da je upućena nama, možemo biti sigurni da smo stvari shvatili previše osobno. Svaki put kad se osjetimo povrijeđeno zbog tuđih riječi ili ponašanja, shvatili smo sve preosobno.

Shvaćanje stvari preosobno dovodi do neefektivne komunikacije. Zašto? Zato što zbog krivo protumačenih reakcija drugih počinjemo reagirati na neprikladan način što zatvara tijek u komunikacijskom kanalu. Sigurno vam se dogodilo da ste usred neke komunikacije, iz određenog razloga povezanog s drugom osobom, odjednom postali ljuti, frustrirani ili bilo što drugo.

Upravo o tome se ovdje radi. No, shvaćanje stvari preosobno ne blokira samo komunikaciju, već i odnose s ljudima u kojima je komunikacija zablokirana. Činjenica je u tome da druga osoba nema ništa s našim uzrujavanjem, već naša percepcija. Stvari u većini slučajeva nije poželjno percipirati osobno jer one to niti nisu. Načini ponašanja drugih u komunikaciji su nešto što isti prakticiraju već dugi niz godina. Gledajući iz tog kuta možemo zaključiti da oni samo ponavljaju svoje već odavno naučene obrasce komunikacije u interakciji i komunikaciji s nama.

Sada kad ovo znamo stvari izgledaju drugačije, zar ne? U komunikaciji s ljudima zbog kojih doživljavamo stvari previše osobno imamo izbor – hoćemo li dopustiti da njihovo ponašanje utječe na nas ili ćemo se od toga odvojiti s obzirom da mi nismo uzrok tom ponašanju? Prava efektivnost u komunikaciji rezultat je realnog gledanja na život. Dakle, percipiranja života upravo onakvog kakav je. Tek tada možemo realno procijeniti što se oko nas događa, bez da sve doživljavamo osobno.

Isto tako, tek tada možemo realno procijeniti i prihvatiti reakcije nama dragih osoba te odmaknuti se od onih koje nam ne odgovaraju. Bitno je samo da ne shvaćamo stvari previše osobno. Kad postanemo imuni na ono što nam drugi govore, a što nas je do sad izbacivalo iz takta, više nećemo iskušavati nepotrebna uzrujavanja. Cijeli svijet nije fokusiran na nas i ne vrti se oko nas pa, kako si možemo pomoći da to i shvatimo?

 

Izvor: www.inoptimum.com

Slika: Damir Barušić

Vaš komentar

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s