“Plutajuća šuma” na više od stoljeća starom brodu

plutajuća šumaZaljev Homebush u Sydneyju dom je ostacima starih brodova koji su plovili sredinom 20. stoljeća. Nakon što su odradili svoje, veliki brodovi odvlače se u zaljev Homebush te se rastavljaju na dijelove kako bi se iskoristili oni koji se još mogu upotrijebiti.

Jedan od takvih brodova je i Ayrfield – 1.140 tona težak brod izgrađen 1911. godine kao brod za prijevoz ugljena, a u II. svjetskom ratu koristio se kao transportni brod. 1972. godine dovezen je u zaljev Homebush kako bi se rastavio, no sudbina je imala drugačije planove. Radovi na brodu naposljetku su prekinuti, a nekoliko brodova, zajedno s Ayrfieldom su napušteni. Ti su brodovi desetljećima bili na lošem glasu zbog otpuštanja kemikalija u okoliš i onečišćenja. No tek stoljeće star brod postao je neobičan dom za stabla i drugu vegetaciju koja je posljednjih nekoliko desetljeća počela rasti.

Od 2008. do 2010. godine uloženi su brojni napori kako bi se uklonile kemikalije preostale iz industrijskog razdoblja. Kako “plutajuća šuma” raste, ovaj brod postao je popularno mjesto za fotografe koji svojim fotoaparatima žele uloviti ovaj nesvakidašnji prizor – trag nekadašnjeg industrijskog razdoblja, ali i fascinantnu prilagodljivost prirode.

Izvor: http://znanost.geek.hr
plutajuća šuma

Vaš komentar

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s