O ljubavi ništa

Anthony De Mello

Anthony De Mello

Kako bih ja opisao ljubav? Pročitao bih vam jedno od razmatranja koja pišem za svoju novu knjigu. Čitat ću ga polako, a razmatrat ćete dok čitam jer sam sastavio skraćenu verziju tako da možemo završiti za tri-četiri minute. Razmatranje bi inače trajalo pola sata. To je komentar jedne rečenice iz evanđelja. Pala mi je na pamet i jedna Platonova rečenicu: “Ne možete učiniti roba iz slobodnog čovjeka jer slobodan čovjek je slobodan čak i u zatvoru.” Ta rečenica slična je ovoj rečenici iz Evanđelja: “Ako vas netko prisili da idete s njime jednu milju, idite dvije.” Možda mislite da ste učinili roba od mene ako mi stavite teret na leđa, ali niste.

Ako netko pokuša promijeniti izvanjsku stvarnost tako da izađe iz zatvora kako bi bio slobodan, onda je zaista zarobljenik. Sloboda ne leži u izvanjskim okolnostima – sloboda se nalazi u srcu. Kada steknete mudrost, tko vas može zasužnjiti?

Poslušajte onu rečenicu koju sam imao na umu: “Otpustio je ljude, a onda se zaputio u goru da moli nasamo. Bilo je kasno, a on je bio sasvim sam.” To je ljubav. Je li vam ikad palo na pamet da možete voljeti jedino ako ste sami? Što znači voljeti? To znači vidjeti čovjeka, okolnost, stvar onakvom kakva ona zaista jest, a ne onako kakvom je vi zamišljate, i da na nju reagirate onako kako to on(ona) zaslužuje. Teško da se može reći da volite nešto što čak ni ne vidite.

A što nas sprečava da vidimo? Naša uvjetovanost. Naši pojmovi, naše kategorije, predrasude, projekcije, etikete koje smo pokupili iz svojih kultura i iz prošlih iskustava. Gledanje može biti najnapornija stvar koju čovjek može poduzeti jer se zahtijeva discipliniran i budan duh. Međutim, većini ljudi je puno draže pasti u mentalnu lijenost, nego da se potrude da svakog čovjeka, svaku stvar vide u svježini svakog novog trenutka.

Izvor: preuzeto sa interneta, neobjavljena knjiga Svjesnost

Vaš komentar

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s