Velika tajna

Piše: Iva Solarević Jeličić

Piše: Iva Solarević Jeličić

Vjerujem da ne postoji osoba koja se nije upitala kako ostvariti sreću. Isto tako mislim da ne postoji osoba koja ne želi biti sretna. Međutim, opet se događa da nam se ponekada čini da su drugi sretniji od nas te da nama sreća stalno izmiče.

Kao prvo, to što se nama čini da je netko sretniji apsolutno ne znači da je to istina, jer mi sudimo na temelju vrlo ograničenih informacija o toj osobi. Možda mislimo da znamo puno, ali to uistinu nije tako, zato što zaključak temeljimo na našoj vlastitoj percepciji o nekoj osobi, a ne na apsolutnoj istini.

Drugo, ponekad promatramo osobu koja jest istinski sretna, ali ne možemo znati što je sve prošla u životu od rođenja do tog trenutka u kojem ju mi promatramo kao sretnu.

Treće, nešto što se nama čini kao okolnosti u kojima bismo mi bili sretni možda toj osobi ne donosi nikakvu sreću.

Četvrto, vrlo često ljudi koji kažu da su sretni uistinu nisu sretni već na taj način skrivaju svoje “nesavršenosti” i misle da će ih drugi više cijeniti, ako stalno ostavljaju dojam da im je sve savršeno u životu.

Konačno, ako želimo biti sretni trebamo se prestati uspoređivati i suditi o tome tko je sretan a tko nije.

Da bismo bili sretni prvo moramo znati što nas čini sretnima. Kada otkrijemo što nas čini sretnima moramo djelovati u smjeru ostvarenja sreće. Trebamo se prisjetiti da smo ovdje kao biće potpuno različito od svih drugih i stoga moramo otkriti što je naša istina, što je to što nas istinski veseli, što nas čini sretnima.

Ako imamo osjećaj da se naše želje ne ispunjavaju, moramo pogledati zašto. Moramo vidjeti koje konkretne korake poduzimamo u ostvarenju vlastite sreće.

Sreća ne pada s neba. Sreću kreiramo. Istina je, da ponekada postoje određene olakotne ili otežavajuće okolnosti, međutim, to nije ono što je presudno za našu sreću. Presudno je ono što se događa unutar nas. Presudna je naša percepcija toga što se događa i naše reakcije na te okolnosti.

Jedna od velikih tajni ostvarenja sreće jest ustrajnost u “malim stvarima“. Da bismo nešto ostvarili potrebno je uložiti određenu energiju. Vrlo često bismo željeli preko noći nešto promijeniti i onda si zadamo mega plan promjene koji je vrlo teško ispuniti.

Zamislimo, da želimo smršavjeti 15 kg i unaprijediti svoje zdravlje, jer višak tjelesne mase šteti našem zdravlju. Odlučimo da ćemo od sutra “zdravo živjeti“ i zadamo si plan u kojem moramo promijeniti 10 svojih navika (npr. smanjiti ćemo unos masnoće, svaki dan piti 2 litre vode, vježbati 5 puta tjedno, meditirati svaki dan 10 min, ne jesti šećer… itd.). Je li odlično sve ovo primijeniti? Naravno da jest. Međutim ovo zahtijeva izuzetno puno naše energije, motivacije i ogromnu disciplinu.

Često se dogodi, da tako zahtjevan plan ne možemo ispoštovati i onda se osjećamo kao slabići i gubitnici koji nisu u stanju ostvariti cilj koji su si zadali.

U čemu je tajna. Tajna je u tome da su naše navike vrlo često toliko ukorijenjene da treba zaista veliki napor i strpljenje da bismo ih promijenili. Ako se godinama ponašate na jedan način, zašto mislite da biste trebali sve promijeniti preko noći? Ono što se događa preko noći su obično naše odluke, a sam proces zahtijeva puno više vremena. Dakle, ako smo natukli višak od 15 kg, nemoguće je na zdrav način otopiti taj višak za 3 dana. Ali to nije niti potrebno. Potrebno je da dođe do promjene naših navika te da usvojimo novi način djelovanja koji će nam donijeti dugoročan balans u životu.

Pronađite samo jednu naviku i pokušajte se disciplinirati da ju promijenite. Npr. za početak, svaki dan nakon buđenja popijte čašu mlake vode (što je iznimno zdravo za organizam). Naravno to može biti bilo koja druga navika. Vidjeti ćete koliko treba ustrajnosti da to uvedemo u svoju rutinu, a radi se o vrlo jednostavnoj “stvari” koja ne podrazumijeva odricanje, niti dodatni novac, niti dodatno vrijeme. Kada to postane vaša rutina spremni ste za sljedeći korak. Tada unesite sljedeću promjenu.

Primjena ovog principa nam daje mogućnost promjene u svim aspektima života. Počnimo s malim koracima da bismo ostvarili veliku promjenu te ostvarili sreću i zadovoljstvo koje želimo.

Dakako, svatko za sebe treba vidjeti koji način ga više motivira i vidjeti je li primjena tog principa dugoročno efikasna.

Samo se sjetite koliku moć ima ocean. Sjetite se da je ocean sastavljen od puno malih kapljica, ali kada se one spoje imaju ogromnu moć. Svaki naš korak nam može dati ogromnu snagu, samo trebamo imati strpljenja i ustrajnosti!

Tekst: Iva Solarević Jeličić

Izvor: http://www.ordinacija.hr

Vaš komentar

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s