Vještina komunikacije 4.dio: Kako koristiti kreativnost u komunikaciji?

cvijece-5-003Komunikacija pruža širok spektar mogućnosti. No, rijetko kad koristimo sve njezine blagodati. Svakome od nas se barem jednom dogodilo da nismo nešto iskomunicirali samo zato što nismo znali način na koji nešto reći, a da ne bude nepoželjnih posljedica.

Umjesto da se osjećamo frustrirano zbog takvih situacija, bolji izbor je upotreba vlastite kreativnosti u komunikaciji. Kreativnost u komunikaciji znači upotrebljavati širok spektar ideja, riječi i načina ophođenja s ljudima na vlastitu i tuđu dobrobit.

Ponekad kad se ljudi nađu u nezgodnoj situaciji ne vide da je odgovornost na njima te smetnu s uma svoje kreativne mogućnosti rješenja. Je li vam se ikada to dogodilo?

Kad smo ljuti, frustrirani, nervozni, tjeskobni, pod pritiskom ili bilo što drugo, tada naš mozak funkcionira na nižoj kreativnoj razini te nemamo previše opcija oko načina na koji ćemo reagirati. U takvim situacijama najčešće reagiramo s onim što nam je prvo na umu. Nezgodne situacije se mogu dogoditi u svakom trenutku.

Primjerice, nalazite se u prometnoj gužvi ili u gužvi u javnom prijevozu. U jednom trenutku netko vam oduzme prednost ili vam svom težinom stane na nogu. Što učiniti? Umjesto da u tom slučaju od reagirate s onim što vam prvo padne na pamet (što obično nije najugodnija opcija niti za nas niti za drugu osobu) i što stvarno mislite, kvalitetnija opcija je mahnuti rukom iz automobila drugoj osobi kao znak da je sve ok ili reći: „U redu je“.

Ovo je samo jedan od najjednostavnijih primjera. Svima nam se dogodilo da smo imali određenu situaciju u životu koju je bilo potrebno raščistiti kroz komunikaciju, ali smo izbjegavali razgovor o toj temi, jer nismo bili sigurni kako će se komunikacija odvijati te koji će biti njen ishod. Zamislite samo koliko bi vam život bio jednostavniji kad biste upotrijebili svoju kreativnost kad vam je to najpotrebnije?

Ne radi se o nekom teškom naporu. To su samo male i jednostavne korekcije. Svatko u svom životu funkcionira u određenom broju segmenata. Da bismo se osjećali zadovoljno s njima, potrebno je održavati kvalitetnu razinu komunikacije u svakom od njih. Razmislite, da li u određenim segmentima iskušavate nezadovoljstvo? Zbog čega?

Vjerojatno uzrok leži u nekim ne iz komuniciranim stvarima koje se ne usuđujemo započeti, jer ne znamo kako, što stvara osjećaj bespomoćnosti. Čovjeku su dani nevjerojatni darovi koji se zovu misli i jezik s kojim se sporazumijeva. Potrebno ih je samo znati iskoristiti. Nemoguće je postići zadovoljstvo ako nismo u stanju konstruktivno komunicirati.

Konstruktivna komunikacija leži u upotrebi vlastite kreativnosti. Ne postoji niti jedna stvar na ovome svijetu koja se ne može odkomunicirati. Potrebno je samo odabrati pravi set riječi i način na koji ćemo ih prenijeti drugoj osobi. Upotreba kreativne komunikacije može nas riješiti brojnih nepotrebnih briga. Teško je reći kako bi to točno trebalo izgledati, jer je svatko od nas drugačiji, ali s malo fokusa i truda svatko može pronaći prave riječi i prave načine.

U ovom tjednu pogledajte malo svoj život. Posebnu pozornost obratite na proučavanje onih segmenata života gdje izbjegavate komunikaciju oko određenih stvari. Nakon toga ispišite na papir koje su to stvari. Odaberite onu koja vam je najvažnija. Sjednite i razmislite o načinu na koji biste mogli izvesti tu komunikaciju.

Dok ovo činite, cijelo vrijeme imajte na umu svoju i tuđu dobrobit. Proradite u glavi sve što želite reći te izbor riječi koji želite koristiti. Dopustite si maksimalnu kreativnost. Budite sigurni da ste obuhvatili sve što je bitno. Ako će vam biti lakše, zapišite sve na papir. Nakon toga krenite u akciju. Pratite tijek razgovora te ono što se u njemu događa.

Držite se vašeg plana kojeg ste razradili u glavi. Kad razgovor završi, procijenite koliko ste bili uspješni u svojoj namjeri. Ako još uvijek ne osjećate da ste riješili situaciju, ponovite sve još jedanput. Sami ocijenite kad je pravo vrijeme za to.

Nakon što ste riješili jednu situaciju, krenite na drugu po redu po važnosti s vašeg popisa. Kako rješavate nedovršene komunikacijske procese, promatrajte kako se kvaliteta vašeg života mijenja. Biti ćete iznenađeni. Želimo vam puno uspjeha.

Izvor: www.inoptimum.com

Foto: Damir Barušić

Vaš komentar

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s