Razgovor sa životinjama

Fotogr.0028Prošle godine je ostvaren ogroman napredak u razumijevanju neljudske i životinjske vokalizacije. No, hoćemo li ikada moći održati razumnu konverzaciju s drugom vrstom na način da obje strane razumiju jedna drugu?

Istraživanje od prije nekoliko mjeseci je utvrdilo da dupini u terminima fizičkog procesa, govore poput ljudi. Prije toga se smatralo da su mnogi dupinski zvuci samo zvižduci, ali istraživanje je utvrdilo da se oni proizvode vibracijom tkiva, analogno djelovanju vokalnih nabora kod ljudi. Također, postoje podaci o tome kako djeca razumiju lavež pasa. Čini se da osobito djeca bolje razumiju pse nego što to možemo mi ostali. Lavež, uostalom, nije nalik riječima. Više je vezan uz emocionalna stanja. Ali u sebi sadrži neke specifične podatke.

Kako bismo ispunili konverzacijske praznine s životinjama kao što su psi, konji i mačke, svi koristimo ostale oblike komunikacije kao što je govor tijela. Mnogi od nas već uživaju razgovarajući sa svojim ljubimcima, iako to ostavlja određenu dozu misterije. Jedno od obećavajućih područja istraživanja je ono o neljudskoj vokalizaciji primata. Životinje kao što su čimpanze međusobno komuniciraju na kompleksne načine, a neki su posebno vješti u razumijevanju svojeg govora.

Neka su istraživanja uspjela dešifrirati vokalizaciju primata kao što je određivanje kako bonobo majmuni razmjenjuju svoje misli o hrani. Smatra se da bi primitivni komunikacijski sustav virtualno mogao ujediniti sve sisavce. Uzimamo zdravo za gotovo naše razumijevanje zvukova koji signaliziraju opasnost, strah ili zadovoljstvo koje emitiraju mnoge životinje. Nadajmo se da će buduće istraživanje bolje odrediti ove vokalizacije.

Moguće je da ćemo kroz to naučiti nešto više o sebi i saznati neke korisne informacije. Na primjer, nedavno je utvrđeno da se čimpanze mogu same liječiti hranom. Možda znaju nešto što mi ne znamo o iscjeljujućim učincima nekih biljaka, insekata te puno više od toga.

Neki to već rade na sebi svojstven način. Pogledajte video:

 

Izvor: http://funkymem.com

Foto: Marina Horvat

Vaš komentar

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s