Vještina komunikacije 2. dio: Kako ostvariti jasnoću u komunikaciji?

20160723_203133Komunikacija je neophodna. Bez nje nema života. S obzirom na tako veliku važnost komunikacije, postavlja se pitanje: kolika je kvaliteta vaše sposobnosti komuniciranja? Komunikacija ima svoje zakonitosti koje joj daju jasnoću.

Da bi komunikacija imala smisla, ona treba biti jasna i potpuna. Sposobnost vođenja jasne ili nejasne komunikacije označava razinu njene kvalitete. Pa, kolika je vaša razina jasnoće u komunikaciji?

 

Da biste to odredili, prvo je potrebno znati što sve čini jasnu komunikaciju:

1. namjera bitan dio svakog komunikacijskog procesa. Ona je temelj svake komunikacije. Namjera određuje cilj koji se želi ostvariti kroz konverzaciju. Jedino se uz postojanje namjere može ostvariti ono što se želi dobiti od komunikacije. Ona je nit vodilja.

2. tema razgovora držati se teme razgovora je iznimno bitno. Ona drži komunikaciju usmjerenom u određenom smjeru. Svako skretanje s tog smjera stvara poteškoće u komunikacijskom procesu, jer se obično otvori više tema odjednom, pa razgovor može trajati satima. Stoga, imati na umu isključivo temu razgovora je bitno jer udaljava sve dodatne probleme u komunikaciji.

3. suradnja ona u komunikacija obilježava win-win igru. To je igra u kojoj obje strane dobivaju ono što žele. Suradnja u komunikaciji obilježava pošten način komuniciranja u kojem se gleda dobrobit obje strane. Moguće je ostvariti želje i prohtjeve obje strane, samo je potrebno biti spreman surađivati i dogovoriti se kroz komunikaciju.

4. meta komunikacija znači komunicirati o načinu komunikacije. Ponekad stvari u određenim segmentima života ne idu onako kako su zamišljene. Tada je poželjno obratiti pozornost na kvalitetu same komunikacije s drugim ljudima i o njoj porazgovarati. Povremeno je potrebno uočiti način na koji se odvija komunikacija i, bez obzira što postoje određeni problemi koje kroz razgovor treba riješiti, prvo se usredotočiti na sam oblik komunikacije. Na taj način rješavaju se mogući budući konflikti.

5. jednakost strana u komunikaciji je poželjno ne umanjivati ili uvećavati vlastitu vrijednost te ne umanjivati ili uvećavati tuđu vrijednost. Poželjno je izbjeći stav: „bolji/a sam od tebe“ ili „loš/ija sam od tebe“. Jednakost se iskazuje zainteresiranošću za mišljenje drugih, njihove želje, potrebe i sve ostalo na što svaka osoba ima pravo i što je potrebno poštivati.

Gore je predstavljeno prvih pet zakonitosti koje obilježavaju jasnu komunikaciju. Iščitavajući gore navedene podatke možete na vrlo jednostavan način uočiti gdje je vaš problem u komunikaciji. Možda u određenim segmentima više griješite nego u nekim drugim, ali svejedno pokušajte sagledati cjelokupnu sliku.

Ovaj tjedan promatrajte sebe u svakom komunikacijskom procesu u kojeg stupite imajući na umu navedenih pet zakonitosti. Posebnu pozornost obratite na to s kojom namjerom stupate u komunikacijski proces. Ponekad namjere ne budu baš na mjestu pa ih je iz tog razloga potrebno osvijestiti i promijeniti. Pogotovo, s posebnom pažnjom, promatrajte u kojim situacijama nemate čiste namjere te pogledajte da li se radi o istoj vrsti situacija. No, nemojte zanemariti niti ostale zakonitosti. Pristupite im na isti način kao i promatranju namjere. Ako će vam bit jednostavnije, možete svaku svoju spoznaju zapisati. To vam može donijeti samo još bolji pogled na situaciju i dodatne uvide, što nije na odmet.

Postavljajte si pitanja tijekom komunikacijskih procesa kako bi vam bilo lakše zadržati fokus na malom eksperimentu kojeg provodite. Primjerice:
Da li se držim teme razgovora ili skrećem s nje?
Da li želim zadovoljiti samo svoj interes ili težim suradnji u komunikaciji?
Da li podcjenjujem i potiskujem ono što želim dobiti kroz komunikaciju?
Da li se podcjenjujem u odnosu na ljude s kojima stupam u komunikaciju?
Da li pokušavam zadržati superiornu poziciju dok komuniciram s drugima?

Na taj način pokrenuti ćete lavinu odgovora koji će ići vama u prilog. Prakticiranjem ovih zakonitosti u svakom komunikacijskom procesu ostvariti ćete nevjerojatne rezultate. Bitno je samo da uočite razliku između prethodnog i sadašnjeg načina komuniciranja, pa zato obratite pozornost na to kako biste mogli evaluirati vaš napredak.

 

 

Izvor: www.inoptimum.com

Foto: Damir Barušić

Vaš komentar

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s