Godišnji odmor kao druga realnost

Piše: Iva Solarević Jeličić

Piše: Iva Solarević Jeličić

Koliko puta si sam rekao ili čuo od nekoga, kako pred kraj godišnjeg kaže : “Bilo je odlično, ali sada se treba vratiti u realnost!“

Još davno sam se upitala zašto je mnogim ljudima godišnji odmor kao “neki san“, a svakodnevnica “realnost“.  Prema tome “realnost“ bismo mogli definirati kao nešto što je učestalije u životu. Ali sve realnosti zapravo su jednako stvarne.

Razmišljam; Tko je smislio da ta “lijepa realnost“= godišnji odmor, za većinu ljudi traje samo nekoliko tjedana u cijeloj godini, a ona “druga realnost“ = posao, rutina i svakodnevnica traje većinu godine i života.

Kad promisliš dublje, to je vrlo zabrinjavajuće. Jer ako se netko ne voli vratiti u “realnost svakodnevnice“ onda je u priličnoj gabuli. Ako gotovo cijelu godinu boravi u neželjenoj realnosti, onda je zaista vrlo mala šansa da uživa u životu.

Razmišljam dalje; kako riješiti problem “druge realnosti“? Pa tako, da osjećaj koji imaš na odmoru barem djelomično imaš u svojoj svakodnevnici. Kako imati taj osjećaj?

Pa vjerojatno tako, da što češće izabireš ono što voliš i od čega se dobro osjećaš. To se odnosi na apsolutno svaki detalj života: hranu, ljude, ljubavne i poslovne partnere, hobije, poslove, aktivnosti u slobodno vrijeme… apsolutno sve.

Na odmoru smo uglavnom slobodni spontano izabirati u trenutku. Radimo što želimo, jer nemamo drugih obaveza, ne moramo stići negdje u određeno vrijeme ili nešto posebno napraviti u određenom roku, imamo vremena za odmor i regeneraciju…. i tako zaista možemo pratiti svoj unutarnji ritam. Možemo se lakše uskladiti sa sobom i raditi ono što nam istinski odgovara.

Onda kažemo: “U svakodnevnici nemam vremena izabirati ono što želim!“ Hm…. Svatko od nas ima 24 sata za odlučiti kako će potrošiti svoju životnu energiju. Dakle, svi imamo jednako vrijeme na raspolaganju, stoga to ne predstavlja glavni problem.

Pravi “problem“ odnosno izazov je, da shvatimo koje su naše istinske potrebe, što uistinu želimo sa životom i koliko imamo HRABROSTI živjeti za to. Biti spremni riskirati, izaći iz zone poznatog i sigurnog, te preuzeti odgovornost za vlastiti život i izbore. U kakvoj god situaciji se trenutno nalazili imamo moć izbora!

 

Više o autorici i njezinom radu saznajte na stranici: www.solar-spirit.net

 

Tekst: Iva Solarević Jeličić

Izvor: http://www.ordinacija.hr