Neobične životinje za koje niste znali da postoje

rak bogomoljka1Ponekad pomislimo da smo vidjeli sve što se ima vidjeti na ovoj planeti, ali još uvijek će postojati čuda koja će nas iznenaditi. Iako ste veliki ljubitelj životinja, ne može se očekivati da ćete poznavati svih 1 367 555 životinjskih vrsta (ovdje ne ubrajamo insekte) koje su dosad identificirane na našoj planeti. Također, nove životinjske vrste mogu biti otkrivene dok vi čitate ovaj tekst, tako da će za nas uvijek biti iznenađenja.

Ovo je lista 21 neobične životinje za koje vjerojatno niste nikad čuli, te ih vjerojatno nećete uskoro vidjeti uživo.

1. Crvenousta riba šišmiš

batfish
Ova neobična riba nastanjuje dno mora oko otočja Galapagos i poprilično je loš plivač. Koristi se prsnim perajama kako bi „hodala” dnom oceana.

2. Morski pas goblin

goblin

Ovaj rijetki morski pas ponekad se naziva i „živućim fosilom”, te je jedini postojeći predstavnik linije Mitsukurinidae stare 125 milijuna godina. Morski pas goblin nastanjuje mora na dubinama većim od 100 metara, a odrasle jedinke mogu se pronaći i u puno većim dubinama. S obzirom na dubinu u kojoj živi, morski pas goblin ne predstavlja opasnost za ljude.

3.  Mrav panda

ant

Mutillidae je obitelj s više od 3000 vrsta osa, čije beskrilne ženke sliče velikim dlakavim mravima. Pronađene su u Čileu, gdje su vrlo dobro poznate zbog svojih ekstremno bolnih uboda. Tamošnji stanovnici zovu ju i„ ubojica krava”  ili „kravlji mrav”. Crno-bijeli primjerci poznati su kao pande jer bojama nalikuju na tog velikog kineskog sisavca.

4. Zmija penis

1

2

Ova se, hm… neobična životinja zapravo zove Atretochoana eiselti. To je veliki, vjerojatno vodeni, beznogi vodozemac sa širokom spljoštenom glavom i jednom mesnatom leđnom perajom.

 

5. Umbonia Spinosa

3

Ove bube srodne su cvrčcima. Koriste svoje kljunove kako bi probušile stabiljku biljke i pile biljni sok. Ne zna se objašnjenje za njihov neobični izgled.

 

6. Niziski prugasti jež

4

Ovaj neobični sisavac nastanjuje Madagaskar u Africi i jedini je sisavac koji uz pomoć trnjanja dijelova tijela proizvodi zvuk – nešto što inače čine insekti i zmije.

 

7. Leptir kolibrić

Leptir kolibrić (Image credits: Jerzy Strzelecki)

Pošto se ovaj leptir hrani cvijećem i proizvodi sličan zvuk kao i kolibrić, mnogi ga doista smatraju kolibrićem. Ali kolibrić je ptica, a ovo leptir. Vrlo iznenađujuća sposobnost mu je odlično učenje i raspoznavanje boja. (Image credits: Jerzy Strzelecki | unknown)

 

8. Glaucus Atlanticus

Glaucus Atlanticus (Image credits: paulhypnos)

Glaucus Atlanticus (Image credits: paulhypnos)

Poznato i pod nazivom „plavi zmaj”, ovo biće je vrsta morskog puža. Možete ga pronaći u toplim vodama oceana kako pluta na površini uz pomoć vrećice s plinom na trbuhu.

 

9. Rak bogomoljka

Rak bogomoljka (Image credits: Alexander Sofonov)

Također je poznat pod imenom „morski skakavac”, „ubojica škampa”, pa čak i „rascjepljivač palaca”, te je jedan od najčešćih predatora u tropskim i suptropskim vodama. No, malo toga znamo o ovom račiću jer većinu vremena provodi skriven u svojoj jazbini.

 

10. Leptir pudlica

Leptir pudlica (Image credits: Athur Anker)

Leptir pudlica (Image credits: imgur)

Otkriven je u Venezueli 2009. godine i još uvijek je vrlo slabo istražen. Čekamo više informacija o ovom izvanzemaljcu sličnom leptiru.

 

11. Paku riba

1

2

 

Vjerojatno vam ne treba puno objašnjavati zašto je domoroci, stanovnici Papua Nove Gvineje zovu “sjekač testisa”. Lokalni su ribari vrlo zabrinuti  za svoje testise ako kojim slučajem moraju ući u vodu.

 

12. Divovski izopod

1

 

2

Ovo je najveći živući izopod. Ogromna veličina divovskog izopoda rezultat je fenomena znanog kao “gigantizam dubokog mora”. To je tendencija prahistorijskih riba i drugih životinja da u dubokoj vodi narastu znatno veće nego što to narastu srodne životinje u plićim vodama.

 

13. Sajga

1

2

Antilopa sajga nastanjuje euroazijsku stepu, te je poznata po ekstremno neobičnoj, prevelikoj i fleksibilnoj strukturi nosa, surle.

14. Atheris

1

Ova otrovna mesožderka, Atheris (poznata i pod nazivom Bush Viper), nastanjuje krošnje tropskih šuma Afrike, te većinom lovi noću.

 

15. Plava riba papiga

1

2

Ova jasno plava riba nastanjuje Atlantski ocean, a 80% svog vremena provodi tražeći hranu.

 

16. Indijska purpurna žaba

1

 

Pronađena u indiji, ova žaba ima jako naduto tijelo i neobično ušiljenu njušku, te provodi samo dva tjedna na površini zemlje kad napušta podzemlje zbog parenja.

 

17. Roda cipelašica

1

2

Ta velika ptica ime je dobila prema obliku svog kljuna. Iako je bila poznata drevnim Egipćanima i Arapima, klasificirana je tek u 19. stoljeću.

 

18. Okapi

1

Ovaj sisavac nastanjuje DR Kongo u središnjoj Africi. Bez obzira na crno – bijele pruge slične zebrinim prugama, srodnije su žirafi negoli zebri.

 

19. Narval

1

2

“Zubati kit” (to je zapravo zub, a ne rog), stoljećima je cijenjen od strane Inuita zbog mesa i bjelokosti. Međutim, jako je osjetljiv na klimatske promjene.

 

20. Rogati zmaj

1

Zakamufliran pustinjskim bojama, ovaj gušter ima još jedan način obrane – lažnu glavu, koju prikaže predatorima, dok je prava glava na sigurnom u pijesku.

 

21. Morska svinja

3

1

2

Skotoplani žive na dnu dubokih oceana, pogotovo na području ponora. Dubina od 1000 m im najbolje odgovara. Hrane se talogom na dnu mora, tako da razvrstaju organske čestice od mulja.