Potvrda

Piše: Natalie Luks

Piše: Natalie Luks

Tajna uspjeha je u zlatnom pravilu – čini drugima ono što želiš da drugi čine tebi. Za početak počnite o svemu izražavati svoje iskreno mišljenje i svoje iskrene osjećaje, kako bi osvijestili koliko primate. Iznenadit ćete se koliko puno primate i kako se nitko ne ljuti što ste iskreni.

Školske lektire nisam voljela samo zbog onog, meni besmislenog pitanja – što je pisac htio reći? Otkud znam. Mogla sam jedino reći kako sam ja doživjela literarno djelo, ali mi nije bilo jasno zašto sam morala proniknuti u motiv pisca. Kao da o tome ovisi njegova vjerodostojnost.

Uostalom, pravi smisao lektire je da nas nauči artikulirati i slobodno izraziti svoje mišljenje, a ne usvajati tuđa mišljenja.

Možda bih svoje pravo da se slobodno izrazim shvatila mnogo kasnije u životu, da nisam imala sreću da baš tada, u srednjoj školi, imam i dvoje predivnih profesora iz predmeta povijest umjetnosti. Od povijesti (umjetnosti) nisam zapamtila mnogo, ali su mi zato pomogli da dodirnem istinu preko svojih osjećaja. Profesorica likovne umjetnosti nam je donosila fotografije i slajdove umjetničkih djela, slikara, kipara, arhitekata, dizajnera i tražila od nas da se izrazimo i opišemo svoje osjećaje dok to djelo promatramo. Tek nakon toga je ona tome davala teoretski kontekst. Isto je radio i profesor muzičke umjetnosti. Vodio nas je na koncerte (u to vrijeme ih je zaista bilo), i zatim je tražio da opišemo svoj doživljaj. Naravno, i on nam je dao potreban teoretski okvir.

Danak slobodoumnosti

Ne želim biti nepravedna niti prema profesoru hrvatskog jezika. Prihvatio je moj stav da ne znam tumačiti što je pisac htio reći, iako nije bio aktivan inicijator slobodnog izražavanja. Bio je bivši svećenik koji je zbog iskrene ljubavi prema ženi napustio poziv, koji je isto toliko iskreno volio, i očito više nije želio „provocirati“. Ipak, prešutno smo bili istomišljenici.

Profesori povijesti umjetnosti su bili mladi, neustrašivi ljudi, ali su i oni platili danak svoje slobodoumnosti. Profesorica je dobila otkaz u gimnaziji, samo zato što je bila toliko slobodna da ne skriva svoju ljubav prema svojoj partnerici, naravno, u svom privatnom životu. Nije „vrbovala“ učenice, jer je bila zadovoljna i sretna žena. Profesor muzičke umjetnosti nije dobio „službeni“ otkaz, ali je isto tako znao i osjećao na svojoj koži da je nepodoban. Za što? Za to što nas je motivirao da se izrazimo, da budemo to što jesmo, da se ne pretvaramo i da ne postanemo kreature koje glume idealne slike samih sebe.

Tumače samo oni koji ne primaju srcem

Zato hvala mojim učiteljima koji nisu bili licemjeri, jer su me naučili svojim primjerom. Ohrabrili su me da primam srcem, a ne umom. Pomogli su mi da ne tumačim motive drugih ljudi, nego da njihovo izražavanje koristim kako bih bolje upoznala sebe. Shvatila sam da tumače samo oni koji ne primaju srcem. Zato su i nastale tolike teorije i dogme, koje sigurno ne bi prepoznali ni njihovi izvorni autori.

Slobodno izražavanje svojeg mišljenja je potvrda da su davatelj i primatelj duhovno spojeni, da je došlo do primopredaje.

U staroj paradigmi nema uspješne primopredaje, pa se zbog toga energija kreće ciklički. U prvoj fazi ciklusa se diže, zatim dolazi do svog vrha, zaustavlja se (recesija), a nakon toga pada (depresija). Kada dođe do dna, tada se opet pokreće novi energetski ciklus.

Napredujete li ili se vrtite u krug?

Emotivno to doživljavamo kao euforiju, zanos, zaljubljenost (ovisi u kojoj smo vrsti odnosa), zatim kao dosadu, nezainteresiranost, rezigniranost, a na kraju kao klopku, zarobljenost, neslobodu i potrebu da se iz toga izvučemo, na bilo koji način. Naravno, u sljedećem ciklusu je sve opet super dok se energija diže, i tada ne slutimo da nas čeka ista sudbina kao na bivšem poslu, u bivšem braku, bivšem sustavu…, jer se uvijek ponavlja isto, nema uvećanja i napretka.

Dakle, energetski zastoj nastaje zbog problema u primopredaji, i to u momentu kad treba potvrditi primljeno. U trgovini se to najbolje vidi. Kad prodavač preda svoj proizvod, kupac ga prima uz potvrdu – naplatu. Ako izostane naplata, nema primopredaje.

Zato vam predlažem da počnete učiti i vježbati potvrđivanje. Ako vi budete potvrđivali druge, tada će i oni potvrđivati vas. Tajna uspjeha je u zlatnom pravilu – čini drugima ono što želiš da drugi čine tebi.

Za početak počnite o svemu izražavati svoje iskreno mišljenje i svoje iskrene osjećaje, kako bi osvijestili koliko primate. Iznenadit ćete se koliko puno primate i kako se nitko ne ljuti što ste iskreni. Sjetite se samo koliko je i vama važno kad vaš doprinos drugi potvrde. Ja sam svaki put presretna kad mi se javite i komentirate kako ste tekst doživjeli. To je obostrana korist. Mene inspirira, a vama omogućuje da svoje stavove pojasnite, razbistrite. Ali glavna korist je što jedino tako omogućujemo kreativnoj energiji da slobodno teče, jer je došlo do kontakta, do primopredaje.

Naučite se zahvaljivati na svakom osjećaju

Afirmiranje života je neophodno ako želite biti zdravi, sretni i uspješni. Život vam stalno daje, a dobitak je sve ono što možete osjetiti. Ako promatrate prirodu i ugodno se osjećate, tada ste dobili od prirode, ako vam je ugodno u nečijoj nazočnosti, tada ste dobili od te osobe. Ako vas je emotivno pokrenula neka knjiga, situacija, predstava, tada ste opet dobili. Stalno, baš u svakom trenutku nešto dobivate. Dobro je biti toga svjestan, jer je to jedini način da postanete istinski dobitnik. Naučite se zahvaljivati na svakom osjećaju. Ako vam je u početku neugodno reći na glas, zahvaljujte se u sebi: „hvala ti što mi omogućuješ taj osjećaj, što mi omogućuješ da se izrazim“. Zapamtite, što god mislili da želite, u konačnici želite samo dobar osjećaj.

Istinsko hvala je potvrda da ste primili, bez obzira da li ćete svoj osjećaj zahvalnosti izraziti emotivno, verbalno, financijski, zagrljajem ili na bilo koji drugi način. Srce već zna. Kroz istinsku zahvalnost oslobodit ćete energiju zbog koje vam ljubav nije potvrđena, a rad nije adekvatno plaćen. Zahvalnost je zaista moćna.

Zato u svemu pronađite dobrotu i ljepotu, u svemu pronađite Božju prisutnost i uvijek budite zahvalni. To je duhovno spajanje koje omogućuje primopredaju.

Autor: Natalie Luks

Kontakt: natalie.luks@zg.t-com.hr.

Izvor: http://www.monitor.hr

Foto: Damir Barušić