Svjesna štednja

Piše: Natalie Luks

Piše: Natalie Luks

Štednja je zaista moćan financijski alat s kojim možete ostvariti neovisnost i trajno uvećavati svoje prihode. Ali da biste to postigli trebate shvatiti pravi smisao štednje, a to je da štedite zbog toga što imate višak prihoda. To vam možda izgleda nevjerojatno, pogotovo ako jedva krpate kraj s krajem i imate minus na računu. O kakvom je onda višku riječ – pitate se.

Prije četrnaest godina, na jedan od mojih grupnih tečajeva prijavila se i gospođa u poodmakloj mirovini. Upoznale smo se na individualnom razgovoru, lijepo popričale i dogovorile se da dođe na tečaj. Kao i obično, na uvodnom razgovoru sam prezentirala svoj program i rekla svoju cijenu, a ona je sve sa zadovoljstvom prihvatila. Međutim na samom tečaju, za vrijeme pauze, doznala je da sam jedino njoj rekla manju cijenu, pa me pred grupom zamolila da joj objasnim zašto sam to učinila. Bilo mi je krajnje neugodno iznijeti svoj razlog, ali sam ipak hrabro istupila i iskreno priznala kako sam ocijenila da ona nema novaca kao ostali, koji rade i koji nisu u mirovini i da sam joj zato prepolovila svoju tarifu. „Tko danas živi od mirovine“, začuđeno je upitala. „Oprostite, od čega onda živite“, izletjelo mi je pitanje prije nego što sam smislila išta suvislo i pametno. „Od ušteđevine“, odgovorila je.

Štednja za „daj Bože“, a ne za „ne daj Bože“

Svi smo ostali iznenađeni, pa nam je objasnila kako je cijeli svoj život radila kao tipkačica i kako je imala kompliciranu životnu situaciju, zbog koje nije mogla živjeti onako kako je željela. Međutim, rješenje je našla u štednji. Svaki mjesec je redovito i uredno odvajala dio svojih prihoda za život po njezinim kriterijima, za „jednoga dana“ kad ode u mirovinu i kad bude imala dovoljno vremena za sebe. Štednja joj je omogućila da lakše prebrodi probleme, jer joj je davala realnu nadu i osjećaj neovisnosti, koji joj je bio toliko važan. Kako se novac na računu povećavao, tako je bivala sve slobodnija i zadovoljnija i na kraju je ostvarila ono u što je energiju godinama ulagala. Štedjela je za „daj Bože“, a ne za „ne daj Bože“, kako je to sama lucidno formulirala. I doživjela je daj Bože. Mogu vam reći da u to vrijeme nisam srela zadovoljniju osobu.

Ali nije se samo na tome zaustavila, nego je još dodala da ne želi nikakav popust. I to me iznenadilo, jer sam to tada prvi put čula. Mislim… da netko ne želi popust! Objasnila je da popust nju kao osobu omalovažava, jer jedino govori o tome da sam nedopušteno procijenila njezinu financijsku situaciju kao lošu, što nije istina i što ona ne želi prihvatiti. Svaka čast, naučila me u nekoliko minuta puno o novcu, na čemu sam joj od srca zahvalna.

Svaki prihod je zapravo višak

Štednja je zaista moćan financijski alat s kojim možete ostvariti neovisnost i trajno uvećavati svoje prihode. Ali da biste to postigli trebate shvatiti pravi smisao štednje, a to je da štedite zbog toga što imate višak prihoda.

To vam možda izgleda nevjerojatno, pogotovo ako jedva krpate kraj s krajem i imate minus na računu. O kakvom je onda višku riječ – pitate se.

Svjesna štednja je veliki preokret u stavu prema novcu i prihodima. Pokušajte samo na trenutak stati i razmisliti što su zaista vaši prihodi i od kuda dolaze, pa ćete shvatiti da je svaki prihod zapravo višak koji ste ostvarili iz „ničega“ (vašeg potencijala), koji prije toga niste imali. Ovaj preokret u vašoj glavi je jedina revolucija koja će vam osigurati blagostanje i prosperitet – a to je svijest da sami stvarate svoje prihode i svijest da su vaši prihodi božanskog porijekla, o čemu sam pisala u prošloj kolumni.

Upravo se iz tog razloga nekada davala desetina crkvi – kao zahvala i potvrda da je prihod božanskog porijekla. On to zaista i jest, a svjesnom štednjom to samo potvrđujete. Zato vam predlažem da izdvajate desetinu, tako što ćete deset posto od svakog prihoda ulagati na štedni račun.

Važno je da štedite redovito sve dok ne skupite jednogodišnji prihod kakav želite. Kad uštedite taj iznos, na ovaj način, tada postajete financijski slobodni. Primjerice, ako sada zarađujete 10.000 kuna, a želite prihod od 15.000 mjesečno, tada svaki mjesec izdvajajte 1.000 kuna (10%), sve dok ne skupite iznos od 180.000 kuna (12 x 15.000). Kada ćete skupiti tolike novce? Vjerovali ili ne, mnogo brže nego što matematički izračun pokazuje. Nećete trebati štedjeti cijeli život kao gospođa iz mog primjera.

Uvećava se ono na što usmjerimo pažnju

Akcelerator ubrzanja je svjesna pažnja na osjećaju viška. Znamo da se uvećava ono na što usmjerimo pažnju, jer time usmjeravamo energiju. Prema tome, kad postanete svjesni da su vaši prihodi = vaš višak (predlažem da pročitate kolumnu o načelu viška), tada će vam se početi povećavati ukupni prihodi, a time i iznos za štednju, a skratiti vrijeme potrebno da ostvarite financijski cilj.

Desetina ima veliku moć, tako da kad uštedite deset posto vrijednosti od onoga što želite, tada se pronalaze sredstva i načini da ostvarite i ostalih devedeset posto. Narod to lijepo kaže – učini ti jedan korak prema Bogu, on će devet prema tebi.

Štednja pokazuje ozbiljnost namjere da ostvarite ono što želite. Ona potvrđuje univerzalno načelo da je potrebno uložiti desetinu u pravcu željenog rezultata, ako želite da vam se cilj ostvari na opće zadovoljstvo.

Pri tome jedino pazite da ne upadnete u zabludu o štednji, a to je da vam štednja ne postane zamjena za financijsku sigurnost. Ako štedite s tim motivom, to samo znači da ne vjerujete da ste već sigurni i da mislite kako će vam novac na štednom računu donijeti tu sigurnost. Problem je u tome što se tada samo potvrđuje vaše uvjerenje da niste sigurni. Dapače, što više energije ulažete u štednju, to nesigurnost više raste. Najčešće takva štednja završava tako da novac potrošite za izvanredne rashode i ostanete bez prebijene pare kako bi se potvrdilo uvjerenje o nesigurnosti.

Štednja u funkciji napretka, a ne straha

Ako tako razmišljate, bolje je da svoju energiju uložite prvo u promjenu svijesti, a da štednju ostavite za kasnije, kad ona bude u funkciji napretka, a ne straha.

Iz osobnog iskustva vam mogu reći da je štednja ugodna i korisna financijska metoda. Prave kamate od svjesne štednje su vaši uvećani prihodi i napredak, a bankovne kamate su vam potvrda da ste svoju energiju stavili u službu opće dobrobiti.

Kao što vidite, ključ financijske slobode su osjećaji, a svjesna štednja vam taj osjećaj itekako omogućuje.

Napisala: Natalie Luks, autorica knjige Duhovna ekonomija – novi pogled na ljudske vrijednosti (uskoro izlazi iz tiska)

Kontakt: natalie.luks@zg.t-com.hr.

Izvor: http://www.monitor.hr/clanci/svjesna-stednja/27290/

Foto: Marina Horvat