Patuljasti planeti

Slikoviti prikaz najviše poznatih patuljastih planeta u odnosu na Zemlju i Mjesec (na vrhu); Ceres je najmanji na desnoj strani i Pluton i njegov mjesec Charon su na dnu

Slikoviti prikaz najviše poznatih patuljastih planeta u odnosu na Zemlju i Mjesec (na vrhu); Ceres je najmanji na desnoj strani i Pluton i njegov mjesec Charon su na dnu

Patuljasti planeti su okrugli i orbitiraju oko Sunca kao i ostalih osam planeta. Ali za razliku od planeta, patuljasti planeti nisu u mogućnosti očistiti si svoj orbitalni put pa postoje i drugi njima slični objekti na sličnoj udaljenosti od Sunca. Patuljasti planet je mnogo manji od običnih planeta (manji čak i od Zemljinog mjeseca), ali nije mjesec. Pluton je najpoznatiji od patuljastih planeta.

 

 

 

10 činjenica koje morate znati o patuljastim planetima:

  1. Kada bi Sunce bilo visoko kao tipična sobna vrata, Zemlja bi bila veličine novčića, a patuljasti planeti, primjerice Pluton i Eris, bi bili veličine iglene glave.
  2. Patuljasti planeti orbitiraju oko našeg sunca, odnosno zvijezde. Većina ih se nalazi u Kuiperovom pojasu (kometni pojas), području ledenih objekata, poslije Neptunove orbite. Pluton, jedan od najvećih i najpoznatijih patuljastih planeta, je 5.9 milijardi kilometara ili 39.48 astronomskih jedinica, udaljen od Sunca. Patuljasti planet Ceres nalazi se u glavnom asteroidskom pojasu između Marsa i Jupitera.
  3. Godine i dani, variraju ovisno o patuljastom planetu. Jedan dan na Ceresu, traje devet sati (vrijeme koje je potrebno Ceresu da se okrene oko svoje osi). Ceres napravi kompletnu putanju oko Sunca za 4.6 zemaljskih godina.
  4. Patuljasti planeti su od čvrstog kamena/ili od leda. Omjer kamena i leda ovisi o njihovoj lokaciji u Sunčevom sustavu.
  5. Mnogi, ali ne svi patuljasti planeti imaju mjesece.
  6. Za sada nema patuljastih planeta koji imaju prstenove oko sebe.
  7. Patuljasti planeti, Pluton i Eris primjerice, imaju tanku atmosferu koja se proširi kada dođu bliže Suncu, te uruši kako planet odmiče od Sunca.
  8. Prva misija na patuljasti planet se zvala „Dawn“ (na patuljasti planet Ceres)
  9. Patuljasti planeti ne podržavaju život.
  10. Pluton je smatran planetom do 2006. godine. Otkriće drugih sličnih u veličini objekata, su potaknula debatu koja je rezultirala novom službenom definicijom „planeta“ koja više nije uključivala Plutona.

NASA