Zajedništvo umjesto arene

piše Natalie Luks

piše Natalie Luks

Ako se zapošljavate i ako ste svjesni da ćete svojim radom doprinijeti uspjehu firme, tada vi nudite svoj proizvod, a poslodavac je taj koji odlučuje da li mu taj proizvod treba i je li spreman u to uložiti toliko financijske energije koliko vi tražite. Ako pristane, tada ste suradnici u ostvarenju zajedničkog cilja.

.

.

.

U prošloj sam kolumni obećala da ću pisati o suradnji i zajedničkom cilju.

I počela sam pisati. Računam, sve znam što želim reći, ali nikako da pogodim prave riječi. Osjećala sam da mi nedostaje inspiracija da što jasnije artikuliram svoje misli.

Počela sam opet objašnjavati što je ovisnost i upozoravati kako na taj način ništa u životu nećete postići (i nećete) i kako je ovisnički život arena u kojoj se borimo za opstanak. Kad sam sve napisala i pročitala, nisam bila zadovoljna. Sve što sam napisala je doduše živa istina, ali sam ocijenila da je rečeno nekako previše teoretski. Izbrisala sam gotov tekst, ugasila kompjutor i otišla na kavu. Najbolje je kad „ne ide“ stati i dopustiti Duhu da nađe pravo rješenje (načelo usklađenosti).

I naravno, rješenje se „ukazalo“ kad sam u kafiću prelistavala novine. Ugledala sam članak o smanjenju plaća najvećim HTV- ovim voditeljskim zvijezdama. U članku je pisalo da je „urednica Informativnog programa HTV-a, nekim svojim suradnicima, pravdajući se recesijom, prekrojila platnu listu te ih je dovela u egzistencijalnu gabulu“. Toliko im je smanjila plaće, da neki nemaju ni za kruh kad plate mjesečnu ratu kredita, uzetog na osnovu svojih prošlih primanja.

Shvatila sam da imam odličan primjer da objasnim razliku između ovisničkog i suradničkog (partnerskog) odnosa.

Kao prvo, nije točno, kako piše u novinama, da su navedeni voditelji suradnici. Oni su zaposlenici koji rade za plaću. Bili bi suradnici kad bi voditelji i HTV uložili istu količinu energije u te emisije, s ciljem da se unaprijedi televizijski program. Ali nije tako, jer voditelji nisu zadovoljni, premda se neki tješe da su solidarni sa sugrađanima koji žive na rubu siromaštva.

TV-voditelj poduzetnik

Suradništvo je neophodan element financijske svijesti. Nije dovoljna kreativna samosvijest. Mnogi vrhunski kreativci nisu u stanju transformirati svoju kreativnu energiju u financijsku, zato što nemaju razvijenu svijest o svom doprinosu u ostvarenju zajedničkog cilja.

Poznam jednog od tih voditelja i sjećam se da sam mu prije dosta godina objašnjavala da ima vrhunski proizvod jer je kreativno osviješten, ali da nema adekvatnu financijsku samosvijest i da nije važno kolika mu je plaća, jer će uvijek ovisiti o onima koji ga plaćaju i imati osjećaj da nije dovoljno plaćen. Savjetovala sam mu da postane poduzetnik, a ne zaposlenik. Nadam se da će iskoristiti ovu odličnu šansu da shvati zašto se našao u navedenoj situaciji.

Ovisnost je društvena bolest koja se ne može riješiti niti milom niti silom, niti deklaracijama, niti revolucijama. Nažalost, jedini način da od nje odustanemo je da nas toliko moralno, fizički i materijalno iscrpi i degradira da se konačno moramo zapitati – ovako više nema smisla, što i kako dalje?

Svatko sigurno ima svoje područje života (zdravlje, posao, financije, partnerski odnos, obitelj) na kojem je došao do „dna“ i postavio si takvo pitanje.

Riješite se ovisnosti i preuzmite odgovornost

Ovisnosti ćete se riješiti tek kad shvatite da ne morate o nikome i o ničemu ovisiti i kad preuzmete odgovornost za posljedice svog izbora – poduzetništva. Da bi to postigli trebate vjerovati da je potpuno normalno slobodno živjeti i ostvarivati sve što želite u suradnji s drugim ljudima.

Međutim, slobodu vam nitko neće dati. Ona je kao i sve istinske vrijednosti stvar izbora i svjesne odluke.

Primjerice, ako se zapošljavate i ako ste svjesni da ćete svojim radom doprinijeti uspjehu firme, tada vi nudite svoj proizvod, a poslodavac je taj koji odlučuje da li mu taj proizvod treba i je li spreman u to uložiti toliko financijske energije koliko vi tražite. Ako pristane, tada ste suradnici u ostvarenju zajedničkog cilja. Ako ne pristane, to samo znači da niste suradnici. Ako tako postupate, tada imate slobodan poduzetnički duh, i nije važno imate li svoj biznis ili radite kao suradnik kod nekog vlasnika.

Evo kako ćete konkretno, u praksi, ostvariti zajednički cilj, bez obzira na vrstu odnosa:

 1. točno utvrdite što želite postići i to jasno, iskreno i precizno izrazite onima s kojima želite surađivati,
 2. prilikom izražavanja vodite računa samo o tome kako prenijeti svoju poruku, a nipošto ne brinete što druga osoba misli i želi,
 3. imajte potpuno povjerenje da će drugi prihvatiti vašu poruku i ponudu isključivo zato što oni to žele, a ne zato što vi to od njih očekujete,
 4. nemojte biti povrijeđeni ako drugi ne prihvate sve vaše uvjete i kriterije, jer znajte da to jednostavno nisu osobe s kojima trebate surađivati,
 5. veselite se što prije otkriti i utvrditi je li s nekim imate ili nemate zajednički cilj. Prvo zato da ne gubite nepotrebno vrijeme, a drugo da što prije osigurate energetski prostor za suradnike i partnere,
 6. budite svjesni da vas ljudi s kojima surađujete maksimalno podržavaju, jer imaju isti interes kao i vi – uspjeti u istom projektu,
 7. budite svjesni da ste sa suradnicima i partnerima u sinergiji, to jest da se vaša nastojanja i energije multipliciraju, odnosno da se vaš cilj brže i lakše ostvaruje,
 8. budite svjesni da vaš rad, proizvod, pažnju, društvo, ljubav, novac, emocije, erotiku ili bilo što drugo, ne trebaju svi ljudi, kao što niti vi ne trebate sve što nude drugi ljudi.
 9. budite svjesni da uvijek netko treba ono što vi želite izraziti i dati i da uvijek netko nudi ono što vama treba.
 10. budite ste svjesni da ste dio jednog zajedničkog programa: BOŽJEG PLANA i da ste dio zajedničkog cilja: PROSVJETLJENJA i UZAŠAŠĆA, koji možete ostvariti samo u zajedničkoj suradnji s drugim ljudima.
 11. budite istinski zahvalni svakoj osobi s kojom ostvarujete isti cilj.
 12. budite svjesni da vas Beskonačna Božanska Inteligencija savršeno vodi, povezuje i usklađuje s drugim ljudima i sa svime što postoji.
 13. budite svjesni da su ljubav i novac izraz Beskonačne Božanske Energije, koja povezuju ljude u ostvarenju blagostanja i napretka.

Ljubav prema poslu je siguran znak da ste nevidljivom silom povezani s ljudima koji trebaju to što radite i žele uložiti svoju energiju da to dobiju, naravno, ako ste toga svjesni. To je univerzalno načelo zajedništva, koje se temelji na svjesnom izražavanju ljubavi i kreativnosti.

Kada usvojite princip zajedničkog cilja, tada ćete sa svim ljudima surađivati i imati dobre odnose, koji će uvijek biti ugodni, interesantni, jednostavni, laki i za opću dobrobit.

.
Napisala: Natalie Luks, autorica knjige Duhovna ekonomija – novi pogled na ljudske vrijednosti (uskoro izlazi iz tiska)
Kontakt: natalie.luks@zg.t-com.hr.
Izvor: Monitor.hr