Uspješna komunikacija

piše Damir Barušić

piše Damir Barušić

Vrlo često dolazi do nesuglasica među ljudima zbog nedovoljno razvijene vještine komuniciranja, a ne zbog toga što dvoje ili više ljudi imaju toliko različite stavove ili uvjerenja. Evo nekoliko mojih zapažanja kako bi komunikacija mogla biti ljepša, ugodnija i uspješnija:

1. Kada izražavamo svoje mišljenje ili stav o nekome ili nečemu, tada bi bilo dobro naglasiti: “Ja mislim tako i tako” ili “Meni se ovo sviđa ili ne sviđa”, a svakako se ne bi trebalo izražavati u smislu: “Ovo je tako i tako” ili “To je lijepo ili ružno”. Na taj način ne klasificiramo i ne donosimo “generalni” sud o nečemu, već jasno dajemo do znanja da je to samo naš stav ili mišljenje.

2. Ne upotrebljavati riječi: ti uvijek, ti nikada, ti opet i sl.

3. U komunikaciji pažnju usmjeriti na slušanje sugovornika, a ne na ono što ćemo mi reći.

4. Ne imati pretpostavke. Često mislimo da znamo što druga osoba misli ili osjeća, a to najčešće nije točno, jer uglavnom u drugima vidimo sebe, a ne trudimo se spoznati tko je nasuprot nas.

5. Nakon svakog razgovora napraviti kratak rezime u smislu: “Ako sam dobro razumio/razumjela ti si htio/htjela reći to i to”. Na taj način smanjujemo mogućnost krivog razumijevanja.

6. Iskrenost je preduvjet dobre komunikacije.

7. Poštovanje sugovornika je garancija uspješnosti komunikacije.

Želim vam puno ugodne i razumjevajuće komunikacije!

Damir Barušić
https://dodir-svjesnosti.com/