Efekt leptira: kako i naizgled jedna sitnica može utjecati na naš životni put

damir4„Ako leptir mahne krilima u Pekingu, u New Yorku će nastati tornado“, slavna je rečenica novinara Jamesa Gleika, koja sažima bit zanimljive pojave da svaka, pa i naizgled nevažna sitnica, može igrati veliku ulogu u našem životu…

..

Krenuli ste na izlet i neko vrijeme pješačite poznatim terenom, međutim odlučili ste otići malo dalje nego prošli put, pa ulazite dublje u šumu. Pješačite dok ne dođete do mjesta na kojem se vaša staza dijeli na dvije. Obje staze nakon dvadesetak metara skreću iza stabala pa ne vidite kuda vode. Lijeva staza je utabana, dok je desna zarasla u travu. Očigledno je da većina putnika skreće u lijevu stranu jer mora biti da je desna teža, ili vodi negdje gdje malo tko želi otići…

Zaključujete li da je sigurnije krenuti stopama većine? Ili ste pustolovni tip, pa vas privlači neizvjesnost manje utabane staze?

U životu, kao i u šumi, naš odabir staze na svakom raskrižju može dovesti do sudbonosnih posljedica po naš život, a možda i tuđi. Ovo vrijedi i u slučaju kad nam se raskrižje čini neugledno i beznačajno.

Naime, znanstvenici vjeruju da čak i nešto sasvim zanemarivo, kao što je zamah leptirovih krila, može uzrokovati tornado na drugom kraju svijeta. Za ovu je metaforu zaslužan meteorolog Edward Norton Lawrence, koji je proučavao promjene u atmosferi u potrazi za formulom za nepogrešivo predviđanje vremenske prognoze. Lawrence je razradio formulu na temelju dvanaest parametara, među kojima su bili i brzina vjetra, količina vlage i temperatura zraka. Dobivenom formulom je zaista uspijevao dobiti vrlo precizne vremenske prognoze, no, međutim, iznenadio se uočivši da i minimalne varijacije u vrijednostima unesenih podataka dovode do ogromnih razlika u rezultatima. Dva proračuna, u kojima se temperatura zraka razlikovala u jednoj stotinki °C, iznjedrile su gotovo suprotne prognoze. Nakon nekoliko eksperimenata, Lawrence je shvatio u čemu je stvar – ako ima precizne ulazne podatke, meteorolog može tom formulom točno prognozirati vrijeme, no ako su početni uvjeti bili samo malo drugačiji od pretpostavljenih, vjerojatno će prognoza biti potpuno promašena.

„Za pogrešnu prognozu je dovoljno da meteorologu promakne uzeti u obzir nešto sasvim neprimjetno, kao što je zamah leptirovih krila. Taj naizgled zanemariv pokret može potpuno izmijeniti razvoj vremenskih prilika“, slikovito je objasnio. Nadahnut Lawrenceovom opaskom, novinar i esejist James Gleik složio je rečenicu koja sažima bit efekta leptira na buduće događaje: „Ako zamah krila leptira uznemiri zrak u Pekingu, mogao bi izazvati oluju u New Yorku“. Gleikovu rečenicu su usvojili zastupnici teorije kaosa, prema kojoj i vrlo male razlike u početnim uvjetima mogu dovesti do vrlo različitih krajnjih rezultata. Metafora sa leptirom i olujom ušla je i u popularnu kulturu, pa se spominje u filmskim hitovima poput Jurassic park i Butterfly effect.

I jedva primjetan korak dovodi do velikih promjena

Pretpostavka da prividno nevažan događaj može pokrenuti lančanu reakciju i izazvati neslućene promjene je istovremeno izvor čuđenja, ali i divljenja. Ako preslikamo efekt leptira na naš život, male varijacije u početnim uvjetima nisu ništa drugo nego vaši svakodnevni postupci.

„Programer je bio zadovoljan na poslu sve dok se njegov direktor nije preselio u inozemno predstavništvo. Zamijenio ga je drski direktor, koji je programera podcjenjivao i opterećivao poslom. Nakon višemjesečnog toleriranja nepravde, programer je dao otkaz“, primjer efekta leptira psihologa Faruka Radvana u svom online magazinu 2KnowMySelf.com. „Ostavši bez posla programer je osnovao malu tvrtku u istoj branši i nagovorio dvojicu kolega da mu se pridruže. Nakon godina napornog rada, nadmašili su svog starog poslodavca i nadmašili ga u prodaji. Njihov bivši šef je dobio otkaz, a staru tvrtku kupila je druga, i promijenila njen proizvodni program.“

Jeste li u ovom programu uočili nešto nalik zamahu leptirovih krila u životu jednog pojedinca? Zlostavljanje je jednog radnika izazvalo je krupne promjene i restrukturiranje u cijeloj grani industrije. To je bit efekta leptira: jedva primjetan korak može dovesti do suštinskih promjena koje zahvaćaju mnoge ljude.

Životni putovi su kao staze kojima se kotrljaju lopte puštene s vrha brijega ili krova. Iako su lopte iste, i gurnute s istog mjesta, svaka će se pomicati različitom stazom… I najmanje odstupanje u pokretu ruke odnijet će loptu u drugom smjeru, a potom će svaka mala neravnina dodatno izmijeniti njezinu putanju. Odluka koja se čini malom i sasvim nevažnom, može imati veći utjecaj nego što u početku izgleda. Obično toga postanemo svjesni naknadno, kada se dogodi nešto nepovoljno. Tada razmišljamo o svakoj sitnici koju smo mogli drugačije učiniti da bi ishod bio povoljniji.

• Da smo izašli iz kuće jednu minutu ranije, stigli bismo na autobus i došli na sastanak na vrijeme.
• Da smo na mobitelu uključili podsjetnik, ne bismo propustili čestitati rođendan dragoj osobi.
• Da smo prihvatili poziv za zabavu, upoznali bismo nekoga s odličnim vezama u banci u kojoj planiramo tražiti kredit.
• Da smo presjekli špil karata prije miješanja, naš protivnik ne bi dobio četiri asa i možda bi pobijedili.

Želite iz temelja promijeniti život, ali ste obeshrabreni jer ste svjesni da je za to potrebno mnogo napora i vremena? Pokušaji brzog izvođenja promjena iz korijena kao što su stručna prekvalifikacija, raskidanje dugogodišnje veze ili odvikavanje od ovisnosti, često trpe neuspjeh… Ako nakon nekoliko dana ne dovršimo željeni preobražaj, motivacija nam opada i vraćamo se na početni položaj.

Razdijelimo li krupan zadatak na više malih i postavimo li među ciljeve – radovat će nas svaka mala promjena te ćemo nastaviti put prema glavnom cilju. Imajte na umu moć efekta leptira: svaka sitnica, svaki mali događaj, može snažno utjecati na naš život, a mnogima od tih sitnica možemo upravljati.

• Ne možemo kontrolirati proizvođače hrane, ali možemo provjeriti sastav i kupovati namirnice samo od onog najpouzdanijeg.
• Ne možemo utjecati na vremenske prilike, ali možemo ponijeti kišobran ili kabanicu.
• Ne možemo odlučiti hoćemo li nekoga voljeti ili ne, ali možemo odlučiti hoćemo li mu pristupiti ili odustati od udvaranja.

Ima mnogo stvari koje možemo izbjeći, ograničiti ili učiniti manje vjerojatnima. Također, toliko je malih stvari koje možemo prigrliti ili ih činiti češće i intenzivnije nego prije. Pa, zašto ne bismo krenuli već od danas!? 🙂

 

Izvor: preuzeto sa Interneta, autor: Ozren Podar

Foto: Damir Barušić