Najveća drveća na svijetu

izabrao: Damir Barušić

izabrao: Damir Barušić

Najviša stabla na svijetu možemo pronaći u 2 porodice: Taxodiaceae (‘močvarni čempresi’) i Myrtaceae (mirte). Najveći živući organizmi ikada na Zemlji su svakako mamutovci (Sequoiadendron giganteum), što se odnosi na njihovu visinu, zapreminu i težinu. Najstariji primjerci u Kalifornijskom nacionalnom parku ‘Sequoia National Park’ premašuju 3000 godina. Među njima je popularno zvani ‘General Sherman’, najveći (volumenom) i najteži živući organizam na Zemlji; visok je 85 metara, preko 1700 tona težak, istisnine gotovo 1500 kubičnih metara te baznog opsega debla 31.1 metar!

Najbliži rođak mamutovca, obalna sekvoja (Sequoia sempervirens), najviša je vrsta četinjača (crnogorice), čija visina premašuje 115 metara (više od Zagrebačke katedrale!). Prirodne šume prostiru se u uskom obalnom području zapadne obale SAD-a (od južnog Oregona do Montereya u Kaliforniji).

Rekord najvišeg stabla ipak pripada drugoj vrsti – carskom eukaliptusu (Eucalyptus regnans). Eukaliptusi (gotovo 600 opisanih vrsta) endemičan su rod Australskog kontinenta (nekoliko vrsta raste na Borneu i u Indoneziji). Suptropske i tropske vrste poznate su i kao vrlo brzo rastuće biljke, a u povoljnim klimatskim uvjetima njihov rast tijekom cijele godine mogu omesti samo povremni veliki požari.

 

Najviše stablo opisano je 1827. g. kod mjesta Watts River u saveznoj državi Victoria u Australiji. Njegova visina procjenjena je na više od 150 m, a kasnije je utvrđeno preciznih 132.6 m.

Spomenuti primjerak stradao je u požaru početkom 20. stoljeća pa je titulu šampiona preuzelo stablo obalne sekvoje, takozvani ‘The Dyerville Giant’ koji je do 1991. godine rastao u državnom rezervatu Humboldt Redwoods u Kaliforniji (SAD). Nakon što se srušio u velikoj oluji u ožujku spomenute godine, izmjereno je 113.4 metara visine (ne računajući 2 metra podnožja stabla zakopanog u tlo).

Slika 2 Eucalyptus regnans

 

Izvor: http://www.e-skola.hr