Intervju o udruzi na In-Portalu-news portal za osobe s ivaliditetom

Intervju: Damir Barušić

Predsjednik udruge ‘Svjetlo života’ u razgovoru za In-Portal govori o projektima koji su brojnoj teško oboljeloj djeci i onoj s teškoćama u razvoju donijeli svjetlo u teškim životnim trenucima, ali i o programima udruge s ciljem promicanja zdravog načina življenja i ekološke svjesnosti

Udruga “Svjetlo života” osnovana je kako bi pomogla djeci bez adekvatne roditeljske skrbi, ali i djeci s teškoćama u razvoju i teško oboljeloj djeci, ali i svima onima koji tavore na marginama društva. Kako bismo doznali nešto više o djelovanju udruge razgovarali smo s predsjednikom Udruge Damirom Barušićem.

Kako se rodila ideja za otvaranjem udruge?

– Udruga “Svjetlo života” nastala je 2007. godine kao odgovor na iskazanu želju za što većim angažmanom u pomaganju oboljeloj djeci, djeci s poteškoćama u razvoju, djeci bez adekvatne roditeljske skrbi, djeci u socijalno ugroženim obiteljima i samohranim majkama te svim ostalim marginaliziranim skupinama u društvu, ali i zbog aktivnijeg sudjelovanja  u zaštiti prirode i aktivnostima osobnog razvoja ljudi.
Ideja o osnivanju udruge javila se nakon niza posjeta bolnica u kojima smo sudjelovali u klaunskim nastupima i igrokazima za djecu koja su ležala u bolnici, uglavnom na onkološkim odjelima, te im je ta vrste zabave dolazila kao osvježenje u teškim patnjama uzrokovanim bolešću.

Koji su osnovni ciljevi Udruge?
– Pomaganje oboljeloj djeci, djeci s teškoćama u razvoju, djeci bez adekvatne roditeljske skrbi, udomiteljske djece, te djece i odraslih žrtvi obiteljskog nasilja. Isto tako, promicanje humanih vrijednosti, poticanje osobnog razvoja te promoviranje zdravog načina življenja i ekološke svjesnosti.
Navedite vaše važnije projekte?

– Održano je oko 630 kreativnih radionica s djecom bez adekvatne roditeljske skrbi, djecom steškoćama u razvoju i oboljelom djecom. Volontirali smo u domovima za djecu, centrima za odgoj i obrazovanje, bolnicama, udrugama s djecom s Down sindromom, centrima za rehabilitaciju na području Grada Zagreba… Sve to radili smo s oko 200 volontera koji su “prikupili” 7.200 volonterskih sati.

Volontiranje smo započeli 2007. godine u bolnicama u Zagrebu sa klaunskim nastupima s kojima smo uveseljavali djecu na odjelima gdje su smještenamališani s teškim oboljenjima. Ubrzo smo nastupe počeli provoditi i u domovima za djecu a započinjemo i s provođenjem kreativnih radionica u Domu za djecu Zagreb u Nazorovoj, Centrima za rehabilitaciju djece, Udrugama s oboljelom djecom, Centru za odgoj i obrazovanje u Prekrižju. U okviru volontiranja provodili smo razne radionice crtanja, kolaža, glume, pjevanja, plesa i igre.

Damir Barušić: Život kao Čarobna šumaDamir Barušić: Život kao Čarobna šuma

 

Pomogli smo financijski i materijalno oko 550 socijalno ugrožene i bolesne djece i njihovih roditelja kroz donacije u novcu, hrani, odjeći, obući, higijenskim potrepštinama, namještaju, kućanskim aparatima…. A sve to s 20-ak volontera i 15.000 volonterskih sati.
Tijekom šest godina pomogli smo više od 150 obitelji i samohranih majki u kojima obitava oko 550 djece kroz hranu, odjeću, obuću, higijenske potrepštine, financijski, namještajem, kuhinjskim strojevima. Proveli smo brojne humanitarne akcije u kojima su se skupljala materijalna i financijska sredstva da bi pomogli tolikom broju djece i njihovim roditeljima. Isto tako, organizirali smo izložbe, izrađivali svoje proizvode, animirali smo svoje prijatelje i poznanike da se priključuju akcijama i pomaganju. Uključivali su se i razni donatori i bez njih to ne bi bilo moguće napraviti. Na ovom velikom zadatku radio je vrlo mali broj ljudi koji su iscrpili svoju energiju, vrijeme i mogućnosti davanja te se više nećemo baviti ovom aktivnošću na dosadašnji način.
Proveli smo i oko 150 radionica zdravog načina življenja i zaštite prirode. Tijekom 2011-2013 godine provodili smo razne oblike radionica u prirodi u kojima smo nastojali potaknuti osobe na veći angažman u očuvanju prirode i njenih resursa. Živeći ili boraveći u prirodi, na osobnom smo primjeru pokazali ljudima koje dobrobiti donosi boravak ili življenje u prirodi te ih poticali na humaniji odnos prema okolišu i životinjama.
Pokrenuli smo i projekt Čarobna šuma i u suradnji  sa drugim srodnim udrugama i pojedincima izradili smo web portal Čarobna šuma (više od 400 članaka, 20-ak suradnika, 800.000 klikova u dvije godine).
Također, više od 1000 polaznika pohađalo je naše radionice osobnog razvoja.

Koje su planirane aktivnosti u skorijoj budućnosti?

– Neke od djelatnosti na kojima se radi su, uz ostalo, otvoriti daljnja volontiranja sa djecom bez adekvatne roditeljske skrbi, djece s teškoćama u razvoju i oboljele djece te djelomičnu izgradnju Centra u prirodi. Namjeravamo i dalje kroz razne aktivnosti poticati ljude na stvaranje ljepšeg i boljeg svijeta u kojem živimo, provoditi ekološke akcije, osvještavati ljude kroz razne radionice osobnog razvoja i stvarati nove ideje.

Razgovarala: Jasna Ožanić

Foto: Facebook profil Damira Barušića