Znate li ”ne činiti ništa” ?

piše: Iva Solarević Jeličić

piše: Iva Solarević Jeličić

Godišnji odmor je prostor/vrijeme za opuštanje u kojem se otvaraju vrata za ulazak u spontanu meditaciju upravo zato što smo tada opušteni. Osim toga, vrlo je korisno jednostavno teći iz trenutka u trenutak s osjećajem tišine i unutarnjeg mira. Nastojati otpustiti sve misli vezane uz radnu svakodnevnicu, produbiti disanje, odmoriti tijelo i boraviti u tišini na svim razinama.

 

Bilo bi idealno da u ovoj kolumni ne piše ništa. Da ostane prazna; bijelo, ništa i da svatko od čitatelja (u ovom slučaju “gledatelja u prazninu”) provede umjesto čitajući gledajući tu prazninu u tišini.

Umijeće ne-djelovanja

Istinski, od toga bi imali veći benefit nego da čitate kako ja opisujem proces i važnostne-djelovanja. No dobro, vjerujem da će barem netko tko pročita ovaj tekst početi prakticirati ne djelovanje, a ne samo čitati o njemu.

Sada je vrijeme godišnjih odmora tijekom kojih se regeneriramo od radnih dana. To je uistinu bitan period za zdravlje duha i tijela jer tada obnavljamo svoje snage. Stalnim činjenjem; razmišljanjem, govorenjem, djelovanjem i stalnom akcijom na svim razinama postojanja uglavnom trošimo energiju. Vrijeme odmora je ono u kojem obnavljamo energiju. Naravno ovisi kako provodimo svoj godišnji odmor i znamo li koje aktivnosti nas istinski regeneriraju te da li iste prakticiramo.

Ono što je bitan faktor godišnjeg odmora, jest da imamo priliku pratiti svoj osobni ritam (nemamo ograničenja tipa buđenje u određeno vrijeme, odlazak na posao, zadatke koje moramo izvršiti u određenom roku). Već time se uklanja velika količina stresa i grča te se počinjemo opuštati.

Tada se aktiviraju regenerativni procesi. Što dublje ulazimo u procese opuštanja uma, tijela i duha to je regeneracija efikasnija.

Ono što je vrlo moćno stanje za obnavljanje našeg sustava je stanje ne djelovanja na svim razinama. Doslovce “blejanja u ništa”. To je zapravo spontana meditacija. Ona se može dogoditi dok sjedite na plaži i promatrate valove, dok sjedite na kavi u kafiću kraj mora, mirišete borove i promatrate zalazak sunca ili pak dok šetate obalom prazne glave izgubivši osjećaj za vrijeme. To su stanja koja nam se događaju spontano i koja su iznimno blagotvorna za naš duh/tijelo sustav.

Iskoristite godišnji odmor!

Ta stanja se ne događaju tijekom stresnih situacija, jer nam tada treba budnost, fokus, akcija i aktiviraju se potpuno drugačiji procesi u tijelu. Godišnji odmor je prostor/vrijeme za opuštanje u kojem se otvaraju vrata za ulazak u spontanu meditaciju upravo zato što smo tada opušteni.

Osim toga vrlo je korisno jednostavno teći iz trenutka u trenutak s osjećajem tišine iunutarnjeg mira. Nastojati otpustiti sve misli vezane uz radnu svakodnevnicu, produbiti disanje, odmoriti tijelo (što kroz spavanje ili ležanje na plaži, što kroz ugodnu fizičku aktivnost kao što je šetnja, hodanje, plivanje i sl.) i boraviti u tišini na svim razinama (fizičkoj, emocionalnoj i mentalnoj).

Pokušajte barem dio svoga godišnjeg odmora provesti u potpunom ne djelovanju. Povucite se negdje gdje možete biti u potpunom miru i ostanite u tom stanju koliko god možete.

Ponekada je ljudima teško ostati u tišini, jer jednostavno nisu navikli. Postanu nervozni i čini im se da “bezveze troše vrijeme”. Međutim stanje postojanja u tišini je jedno iskustvo koje  je vrlo iscjeljujuće i kada mu se prepustimo cijelim svojim bićem. Tada počinjemo doticati raj unutar sebe.

[izvor: Iva Solarević Jeličić na ordinacija.hr]

.