Čarobna šuma-centar u prirodi

velebit, risnjak, ćićarija 033

Udruga Svjetlo života pokreće projekt stvaranja Centra u prirodi koji će obuhvaćati sljedeće aktivnosti:

1. život u prirodi u skladu sa permakulturnim načelima

2. edukaciju o životu u prirodi ( izrada eko kućica od drva, kamena, slame, zemlje ; upotreba alternativnih oblika energije; uzgoj zdrave biljne hrane……)

3. edukaciju o zdravom i kvalitetnom življenju ( meditacija, disanje, kreativno samoizražavanje……)

4. terapijsko jahanje ( djeca s poteškoćama u razvoju, djeca bez adekvatne roditeljske skrbi i ostale marginalizirane skupine djece, mladih i odraslih)

5. azil za ranjene i napuštene životinje

6. odmor  i rekreaciju za sve posjetitelje

7. volontiranje mladih i odraslih  iz cijelog svijeta

Cilj stvaranja Centra:

  • pružiti mogućnost edukacije o skladnom, zdravom, mirnijem i jeftinijem življenju u skladu s prirodnim načelima radi stvaranja boljeg društvenog okruženja u kojem živimo
  • stvoriti uvjete za proširenje kapaciteta pomaganja onima kojima je pomoć neophodna i poticati ljude na volontiranje i pomaganje ugroženim i marginaliziranim skupinama društva (djeca bez adekvatne roditeljske skrbi, oboljela djeca, djeca s poteškoćama u razvoju, stari i nemoćni, socijalno ugrožene obitelji, žrtve obiteljskog nasilja i dr.)
  • stvoriti bolji i ljepši svijet s ljudima koji će biti mirniji, tolerantniji, suosjećajniji, slobodniji, pošteniji, kreativniji, osvješteniji

Centar u prirodi zahtijeva određene uvjete smještaja u prostoru te je potrebno i poželjno zemljište sa sljedećim karakteristikama:

  • veličine 3-20 i više hektara(čim više tim bolje)
  • van naseljenog mjesta
  • južna ili jugoistočna orijentacija u cijelosti ili barem djelomično
  • da je dio zemljišta obradiva površina i poljoprivredno zemljište
  • da je dio zemljišta šuma ili da se naslanja na šumu
  • da je dio zemljišta građevinsko zemljište

Možda bi najbolji opis traženog zemljišta dalo neko starije obiteljsko gospodarstvo gdje je postajalo ili  postoji stambeni objekt, pomoćni objekti, staja, alatnica, pašnjak, njiva, voćnjak, šuma, odnosno sve što treba za življenje. Takvo gospodarstvo može biti i potpuno devastirano i u nenaseljenom području.

S obzirom da smo neprofitna i nevladina udruga koja je do sada svoje aktivnosti usmjeravala u humanitarno djelovanje i pomaganje djeci te zaštitu prirode, a i da je velik dio predviđenih aktivnosti u Centru vezan uz humanitarno djelovanje i pomaganje(djeca spoteškoćama u razvoju i bez roditelja, stari i nemoćni, žrtve obiteljskog nasilja), nadamo se da će se naći dobra osoba koja ima višak zemljišta i koja isto želi darovati ili dati na korištenje kao donaciju.
Ukoliko imate takvo zemljište, a ipak ga ne možete darovati ili dati na korištenje, iznajmljivanje i kupnja također mogu biti opcije.

Poželjne lokacije su : Istra, Žumberak, Samoborsko gorje, Zagorje, Gorski kotar.

Ukoliko se želite uključiti u stvaranje Centra u prirodi kroz aktivnosti menadžmenta, volontiranja, suradnika, donatora, sponzora, pisanja i realizaciji projekata cijelog projeka ili dijela projekta, možete se javiti Damiru Barušiću, 091 797 0 343, voditelj projekta

Centar u prirodi